Denník N

Analytik Milo: Kto bude dvojkou v ĽSNS, je nejasné, nikto z Kotlebových súpútnikov nemá výtlak (+ podcast)

Daniel Milo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Milo. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je farizejské, ak sa nové hnutie odídencov ĽSNS dištancuje od totalitnej ideológie. „Čo tam potom robí Mazurek?“ pýta sa odborník na extrémizmus a analytik organizácie Globsec Daniel Milo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ospravedlnenie Milana Mazureka za „mladícke pochybenia“ nepôsobí podľa analytika Daniela Mila dôveryhodne. „Ťažko mu veriť úprimnosť, keď vo svojich nedávnych vystúpeniach opakuje to isté, len iným slovníkom,“ hovorí odborník na extrémizmus. V rozhovore Milo hovorí aj o tom:

  • či najtvrdšie jadro extrémistov ostalo v ĽSNS,
  • či sa ĽSNS rozpadne v prípade, že Kotleba skončí vo väzení,
  • či bude hnutie Republika umiernenejšie ako kotlebovci,
  • či je vakcína Sputnik V nástrojom hybridnej vojny
  • aj prečo časť Slovenska vníma Rusko ako veľkého brata, ktorý mu vždy príde na pomoc.

Prekvapil vás rozklad ĽSNS a odčlenenie skupiny okolo Milana Uhríka?

Ambície skupiny okolo Milana Uhríka a Milana Mazureka boli vidieť už dlhší čas. Ich mediálny výtlak či výtlak na sociálnych sieťach začína prevyšovať Mariana Kotlebu. Kotleba sa podľa môjho názoru cítil takýmto vývojom ohrozený, zvlášť keď Špecializovaný trestný súd vyniesol prvostupňový rozsudok, že ho odsudzuje na trest odňatia slobody za šeky so sumou 1488 eur. Toto bol podľa mňa posledný moment, keď sa Marian Kotleba rozhodol, že nedovolí týmto staronovým členom ĽSNS prevziať kontrolu nad stranou, k čomu by podľa mňa nevyhnutne došlo, ak bude Marian Kotleba odsúdený na trest odňatia slobody. Skupina vedená europoslancom Milanom Uhríkom sa toho chopila ako nejakej príležitosti – videli väčšiu šancu na osobný rast a naplnenie vlastných ambícii než v strane ĽSNS, ktorá v posledných prieskumoch stagnovala. Podľa mňa si uvedomili, že imidž Mariana Kotlebu a jeho koketovanie s otvorene extrémistickými prejavmi ich budú vždy ťahať dole.

Čo toto rozdelenie ĽSNS spôsobilo na extrémistickej scéne?

Zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Republika

Slovensko

Teraz najčítanejšie