Denník N

Nemci sú schopní ročne prijať 500-tisíc utečencov, tisíce z nich uviazli na ostrove Lesbos

Utečenci čakajú na registráciu na futbalovom štadióne v meste Mytilene, ostrov Lesbos. Dokráčať sem musia pešo. Z pobrežia je to 65 kilometrov. Foto - TASR/AP
Utečenci čakajú na registráciu na futbalovom štadióne v meste Mytilene, ostrov Lesbos. Dokráčať sem musia pešo. Z pobrežia je to 65 kilometrov. Foto – TASR/AP

30-tisíc utečencov čaká na gréckych ostrovoch, 8-tisíc na macedónskych hraniciach. Nápor nezvládajú ani maďarské tábory, Európa však stále čaká na systémové riešenie.

O pochodujúcich utečencoch sa v posledných dňoch hovorilo hlavne v súvislosti s Maďarskom.

Rovnakú situáciu však utečenci zažívajú už po príchode na grécky ostrov Lesbos, kde dnes podľa BBC čaká 20-tisíc ľudí, aby sa loďou dostali na grécku pevninu. Odtiaľ chce väčšina z nich pokračovať cez Balkán do západnej Európy. UNHCR aj Lekári bez hraníc však upozorňujú, že grécke úrady situáciu absolútne nezvládajú.

„Situácia na ostrove Lesbos je extrémne chaotická a často sme svedkami znepokojivých prípadov násilia a zneužitia sily zo strany polície. Ide o priamy dôsledok chabej organizácie, neschopnosti rozhodnúť sa a nedostatku zdrojov,“ povedala v tlačovom vyhlásení Anna Halford, koordinátorka Lekárov bez hraníc na gréckom ostrove.

Aby utečenci mohli nastúpiť na trajekty smerom na pevninu, musia prejsť registráciou.

Tá však poriadne nefunguje a ľudia zostávajú na ostrom slnku bez prísunu vody, jedla, hygieny či prístrešku. Lekári bez hraníc tiež upozorňujú, že pre neochotu miestnych úradov musia utečenci kráčať 65 kilometrov z pobrežia do mesta Mytilini pešo, aj keď UNHCR má k dispozícii niekoľko autobusov.

O nič lepšia nie je ani situácia v susednom Macedónsku.

Len v utorok tam podľa denníka Guardian čakalo na prechod hranicami 8-tisíc utečencov. Keď sa o pár dní dostanú na hranice medzi Srbskom a Maďarskom, budú musieť najskôr prekonať plot s ostnatým drôtom, aby potom väčšina z nich uviazla pri dedinke Röszke.

Tam včera podľa portálu Deutsche Welle maďarskí policajti prinútili asi 700 utečencov – vrátane malých detí – spať pod holým nebom. Miestny utečenecký tábor je totiž úplne preplnený.

Hoci nemecký vicepremiér Sigmar Gabriel včera vyhlásil, že jeho krajina je v najbližších rokoch schopná prijať 500-tisíc utečencov ročne, oficiálne pravidlá, podľa ktorých musia utečenci požiadať o azyl v prvej krajine Schengenu, stále platia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie