Denník N

Česká verzia má dva otázniky: prečo musel odísť minister a čo mala priniesť fingovaná cesta do Ruska?

Jan Hamáček a Andrej Babiš na sobotňajšej tlačovej konferencii. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Jan Hamáček a Andrej Babiš na sobotňajšej tlačovej konferencii. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V kauze odhalenia ruskej stopy vo Vrběticiach sa čoraz zreteľnejšie rysujú dve nevysvetlené miesta.

Nie je jasné, ako so zverejnením obrieho škandálu súvisí zvláštna výmena na čele ministerstva zahraničia. Viac otázok než odpovedí sa tiež kopí okolo oznámenej cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

Český Deník N zhŕňa, čo v oboch prípadoch vieme, čo na to hovoria priami aktéri, aké možné vysvetlenia sa ponúkajú a čo hovorí pre a proti nim.

Dva zamotané uzlíky

Pred necelými siedmimi rokmi otriasli zapadnutým kútom Česka dva výbuchy. Bezpečnostné zložky od tej doby pátrali po príčinách a páchateľoch. Postupne zistili, že explózie spôsobili nálože nastražené ruskými špiónmi. Politici po oboznámení sa s dôkazmi rázne konali a vyhostili z krajiny agentov ruských tajných služieb.

Znie to ako rozprávka zo vzornej demokratickej a prozápadne orientovanej krajiny. Lenže skutočný príbeh, ktorý v sobotu vyvrcholil na tlačovke premiéra Andreja Babiša a ministra vnútra a zahraničia Jana Hamáčka, sa tesne pred koncom dvakrát podivne zamotal. Dej – aspoň zdanlivo – nabral smer k úplne inému koncu.

Prvý uzol si môžeme pracovne označiť visačkou s nápisom „Výmena ministra zahraničia“. Druhý trebárs „Hamáčková cesta do Moskvy“. Oba tieto kroky na prvý pohľad pôsobili a stále pôsobia ako hocičo iné, len nie kroky prozápadnej vlády.

Rozmotať ich nebude ľahké.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Andrej Danko

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie