Denník N

Majster Slovenska v športovom aerobiku opustil detský domov v čase, keď sa začala pandémia

Keď mal osem rokov, vzali ho spolu so súrodencami z geta v zlom stave. Keď mal osemnásť, stal sa majstrom Slovenska v športovom aerobiku. O rok na to opustil profesionálnu rodinu a detský domov, aby sa o seba staral sám. A vtedy prišla pandémia.

„Mám veľa energie a bolo ju treba niekam nasmerovať. Keď ma niečo baví, robím to rád a som vytrvalý,“ hovorí Patrik Šarközi, ktorý sa pred rokmi ocitol so svojimi šiestimi súrodencami v profesionálnej rodine. Keď ich vzali od rodičov pre zanedbanie starostlivosti, mal najmladší brat tri roky a najstaršia sestra desať. Najprv strávili nejaký čas v zdravotníckom zariadení, zbavili sa kožných problémov a dali sa dokopy.

„Nepamätám si toho z tej zmeny veľa, ale ani to neriešim.“ Patrik hovorí, že do profesionálnej rodiny medzi ich dve vlastné deti zapadli. „Všetci sme mali veľa energie, bývali sme v dome. Po troch rokoch sme sa museli všetci aj s tetou a ujom presťahovať inam. Susedia nečakali, že tam bude zrazu hulákať deväť detí. A my sme boli naozaj hluční,“ usmeje sa.

Profesionálna mama bola bývalá gymnastka a dala v Nových Zámkoch na šport aj svoju dcéru. Na preteky v aerobiku vzala pozrieť aj celú zvyšnú rodinu. Patrikovi sa to veľmi zapáčilo, a keď sa k nemu tréner prihovoril, či by to nechcel skúsiť, Patrik nadšene súhlasil.

A tak začal chodiť na tréningy. Denne.

„Bolo to presne to, čo som potreboval. Škola ma nebavila, trápil som sa v nej. A tu som mohol prísť, dve hodiny počúvať hudbu, skákať a vôbec nemyslieť na nejaké príklady.“ Neskôr sa presunul do Klubu športového aerobiku Nitra.

Ostatní súrodenci tiež skúšali rôzne športy, sestra chodila dva roky na futbal, ďalšia na hádzanú. Profesionálni rodičia sa o deti trpezlivo starali. S peniazmi vychádza takáto rodina natesno, rozpočet je presne daný. Pravidelne mesačne rodinu navštívil sociálny pracovník, ktorý navrhoval činnosti a vyhodnocoval, ako prebieha starostlivosť.

V roku 2019 sa Patrik stal dvojnásobným majstrom Slovenska v aerobiku – v kategórii muži a aj v kategórii zmiešané páry. S radosťou a nadšením však postupne prišlo aj rozhodnutie, že vzdá štúdium na stavebnej odbornej škole. Trápil sa tam a vôbec si nevedel predstaviť, že bude raz pracovať v stavebníctve. Už počas školy pracoval ako čašník v reštaurácii a rozhodol sa, že sa začne o seba starať sám.

Patrik s trénerkou. Foto: Archív Patrik Šarkozi
Patrik s trénerkou. Foto: Archív Patrik Šarközi

A potom udrela pandémia

V januári 2020 sa osamostatnil, 960 eur, ktoré dostane pri odchode každý odchovanec detského domova, použil na zálohu na nájomný byt.

V marci po ceste do práce mu zazvonil telefón. „Zatvárame. Nemusíš chodiť.“ Všetko sa zmenilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie