Denník N

Bývalá sudkyňa Repáková má šancu vyviaznuť z Búrky dohodou o vine a treste

Miriam Repáková odchádza z Najvyššieho súdu. Rozhodla sa vypovedať. Foto – TASR
Miriam Repáková odchádza z Najvyššieho súdu. Rozhodla sa vypovedať. Foto – TASR

Ako jedna z prvých sa priznala, vďaka čomu bola po celý čas stíhaná na slobode. S vyšetrovateľmi spolupracovala a usvedčovala aj ďalších. Teraz môže dosiahnuť miernejší trest.

Bývalá sudkyňa Miriam Repáková, ktorú obvinili vlani v marci v rámci akcie Búrka, má šancu uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste.

„Vo vylúčenej trestnej veci obvinenej sú v súčasnom štádiu prípravného konania splnené zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste,“ potvrdila hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. „V tomto smere sú vykonávané príslušné úkony v trestnom konaní,“ dodala.

Repáková je obvinená zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktorého sa podľa obvinenia dopustila z osobitného motívu. Hrozí jej za to štyri až desať rokov. Za spoluprácu s vyšetrovateľmi, usvedčovanie iných a priznanie viny by mohla dosiahnuť nižší trest.

Na to, aby sa to stalo, však len dohoda s prokurátorom nestačí. Ak by aj spolu uzavreli dohodu, musí ju odobriť Špecializovaný trestný súd. V tomto štádiu ešte prípad nie je.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie