Denník N

Gyimesi ako predseda maďarskej Aliancie? Nie je to reálne, vyvoláva zbytočné vášne, hovoria SMK a Most

György Gyimesi, Igor Matovič, Viktor Orbán a Péter Szijjártó na terase karmelitánskeho kláštora v Budapešti. Foto - FB Gy. Gy.
György Gyimesi, Igor Matovič, Viktor Orbán a Péter Szijjártó na terase karmelitánskeho kláštora v Budapešti. Foto – FB Gy. Gy.

György Gyimesi z OĽaNO sa stal v posledných mesiacoch najviditeľnejším maďarským politikom na Slovensku. Lídrom novej maďarskej strany však pravdepodobne nebude.

György Gyimesi sa v slovenskej politike objavil až po voľbách v roku 2020, ale v súčasnosti patrí už medzi najznámejších maďarských politikov na Slovensku. Viaceré zdroje tvrdia, že môže mať budúcnosť v spoločnej maďarskej strane, ktorá má vzniknúť spojením SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti.

Politici maďarských strán však o Gyimesiho líderstvo veľký záujem nemajú. Vo vedení SMK a Mosta považujú jeho správanie za príliš radikálne a vyčítajú mu, že nedosiahol žiadne výsledky pre Maďarov.

S Matovičom u Orbána

Keď Igor Matovič začiatkom apríla navštívil v Budapešti premiéra Viktora Orbána, aby s ním rokoval o ruskej vakcíne Sputnik V, zobral so sebou svojho poslanca Györgya Gyimesiho, ktorý sa v parlamente ako jediný venuje témam národnostných menšín. Poslanec OĽaNO sa objavil aj na spoločnej fotke slovenského expremiéra s Viktorom Orbánom a maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom na impozantnej terase nedávno zrekonštruovaného sídla maďarského premiéra v budínskom karmelitánskom kláštore.

Keď v júni 2020 navštívil Matovič Maďarsko, Gyimesi v jeho delegácii ešte nebol, sprevádzal ho politik SMK József Berényi a podpredseda parlamentu Gábor Grendel.

Konflikt s Korčokom

Gyimesi sa stal známym hlavne pre svoje kontroverzné výroky, najmä na adresu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a jeho štátneho tajomníka Martina Klusa, ktorých pravidelne označuje za protimaďarských nacionalistov. Tvrdí, že predstavitelia SaS viackrát vetovali jeho návrhy na riešenie menšinových otázok, napríklad návrh na vyhlásenie pamätného dňa deportovaných občanov. SaS hovorí, že Gyimesiho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Maďarská aliancia

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie