Denník N

Peter Kmec z Hlasu: Vyhostenie ruských diplomatov po otrávení Skripaľa stopol Andrej Danko

Peter Kmec. Foto - Facebook Petra Kmeca
Peter Kmec. Foto – Facebook Petra Kmeca

S reakciou na výbuch vo Vrběticiach počkajme na českú vládu, no preskúmajme, či nebola ohrozená aj slovenská bezpečnosť, vraví opozičný poslanec zo strany Hlas Peter Kmec.

Peter Kmec (55) je bývalý diplomat. V rokoch 2012 až 2018 pôsobil ako veľvyslanec v USA, neskôr bol zahraničnopolitickým poradcom premiéra Petra Pellegriniho. Kandidoval za Smer, dnes je nezaradeným poslancom a členom strany Hlas. V rozhovore hovorí:

  • či by malo Slovensko pristúpiť k vyhosteniu ruských diplomatov,
  • ako Dankova SNS podobný krok zablokovala na jar roku 2018,
  • prečo kritizuje Igora Matoviča za cestu do Budapešti,
  • ale aj že nemal problém dať sa zaočkovať vakcínou AstraZeneca
  • alebo kedy očakáva vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

Ako by ste označili výbuch skladu v českých Vrběticiach? Bol to útok na Českú republiku?

Vychádzam z faktov a zodpovedných hodnotení českej vlády. Chcem sa držať toho, čo hovorí predseda českej vlády, pán Babiš, ktorý to označil za útok na tovar bulharského priekupníka zbraní. Vyhýba sa zatiaľ priamemu hodnoteniu tejto situácie ako aktu štátneho terorizmu Ruskej federácie voči Českej republike.

Áno, ale pri tom útoku na tovar, ako to pomenoval Andrej Babiš, zomreli dvaja ľudia.

To je pravda. Možno to hodnotiť ako teroristický útok, no stále je rozdiel, či išlo priamo o akt štátneho terorizmu Ruska voči Česku alebo nie. Momentálne kroky českej strany, teda vyhostenie osemnástich spravodajcov či zastavenie možnej účasti pre Rosatom na obnove elektrárne v Dukovanoch, sú adekvátne situácii. Mali by sme počkať na vyhodnotenie diskusie.

Ako ste povedali, Česko vyhostilo až osemnásť ruských diplomatov. To je sám osebe bezprecedentný krok, ktorý zrejme naznačuje, že Česko je dostatočne presvedčené o účasti ruskej tajnej služby GRU na výbuchu muničného skladu, nie?

Česká vláda má výsledky vyšetrovania bezpečnostných zložiek, popri tom prebieha vyšetrovanie orgánmi činnými v trestnom konaní. Tieto závery treba chápať ako bezpečnostné hodnotenie situácie, na ktoré Česká republika reagovala. Z pohľadu českej vlády ide o dobré rozhodnutie na upokojenie vnútropolitickej situácie.

Znakom, že závery vyšetrovania sú pomerne vážne, je zrejme aj to, že správu o zapojení ruskej tajnej služby priniesli premiér Babiš a minister vnútra Jan Hamáček. To nie sú nejakí protiruskí jastrabi. Ak oni hovoria, že za tým boli Rusi, o niečom to vypovedá. Mýlim sa?

Z pohľadu pána Babiša a Hamáčka to beriem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie