Denník N

Píše o Putinových trolloch: Šíria, že očkovanie je nebezpečné, a potom ho podporia. Len nech je chaos

Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen
Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen

„Rozpad Európskej únie by bol ich splnený sen. Na to by si vzali aj nadčasy. To isté platí pre Spojené štáty,“ vraví o Putinových trolloch z internetu fínska novinárka a autorka Jessikka Arová.

Expertka na šírenie fake news v rozhovore pre český Deník N hovorí aj to, ako sa bojí o Alexeja Navaľného, ako ustali útoky na ňu po tom, čo zomrel jeden z najnebezpečnejších trollov, a prečo antivaxeri na internete zároveň šíria príspevky na podporu očkovania.

Propaganda, dezinfomácie a trolling získali počas pandémie novú tému. Ako ruskí trollovia pracujú teraz a čo sa zmenilo?

Technika je totožná ako doteraz: najskôr vydajú falošné informácie na rôzne weby, ktoré sa tvária ako spravodajské, tie potom pomaly nasmerujú na proxy portály a z nich sú správy šírené trollmi. Než sa nazdáte, miestni konšpirátori a takzvané alternatívne spravodajské portály (napr. Sputnik, Aeronet a ďalšie, zoznam nájdete tu) šíria rovnaký materiál.

Ako postupujú voči koronavírusu?

Napríklad propagandistický kanál na YouTube, ktorý sa volá Russia Today Deutsch, šíri myšlienku, že koronavírus a pandémia vôbec neexistujú.

Takisto šíril tvrdenie, že koronavírus je nejakou formou útočného vírusu NATO, ktorý má zasiahnuť Rusko a Čínu, a lživé tvrdenia, že nebezpečné sú všetky vakcíny a že si nemáte vyberať žiadnu z nich. Veľmi tým podporujú uvažovanie ľudí, ktorí už pred pandémiou mali pochybnosti o očkovaní alebo dychtivo prijímali fake news o zdraví.

Ako rozlíšim, čo je fake news a čo je skutočné spravodajstvo?

Vždy choďte po zdroji tej informácie. Ak je to na internete, vedie to na zdroj pôvodnej informácie, napríklad na výskum alebo renomované médium? Porovnajte tú informáciu s inými spravodajskými médiami.

Pozrite sa, kto to zdieľa, či je to niekto dôveryhodný. Ale uznávam, v niektorých prípadoch to nie je jednoduché a trvá to. Takže si dajte prácu s overením zdroja.

Keď niekto hovorí, že koronavírus bol zosnovaný NATO, môžem si byť istá, že je pod vplyvom ruskej propagandy?

Existuje mnoho stôp späť k ruským štátnym médiám. Ale viete, čo je šialené? Že ten rovnaký materiál je šírený aj vnútri Ruska. V ruštine, v ruskej televízii, ruskému publiku. Vymývajú mozgy aj vlastným občanom.

O čo im ide? Aby si celý svet vzal Sputnik alebo aby si nebral žiadnu vakcínu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Vladimir Putin

    Svet

    Teraz najčítanejšie