Denník N

Päť mocných mužov chcelo zmeniť futbal, teraz sú na smiech. Kto sú a prečo sa o to pokúsili? (profily tvorcov Superligy)

Florentino Pérez (vpravo) pri podpise zmluvy s Rafaelom Benitezom v roku 2015. Foto - TASR/AP
Florentino Pérez (vpravo) pri podpise zmluvy s Rafaelom Benitezom v roku 2015. Foto – TASR/AP

Ak chceme lepšie pochopiť situáciu okolo futbalovej Superligy, je dobré poznať minulosť a myšlienky jej iniciátorov.

V tomto texte sa venujeme príbehom prezidenta Superligy a Realu Madrid Florentina Péreza a jeho štyroch pôvodných viceprezidentov v tomto projekte – Andreu Agnelliho z Juventusu, Joela Glazera z Manchestru United, Stana Kroenkeho z Arsenalu a Johna Henryho z Liverpoolu.

Z pôvodných 12 členov opustilo projekt najskôr všetkých šesť anglických klubov. Španielske a talianske v stredu vydali stanovisko, že Superligy sa ešte nevzdávajú. V priebehu dňa však oznámili plány na odchod milánske kluby Inter a AC aj Atlético Madrid.

Dočítate sa o tom,

  • ako sa Pérez geniálnym ťahom stal prezidentom, zmenil Real Madrid a teraz chce zmeniť celý futbal;
  • ako Henry chcel neúspešne reformovať Premier League;
  • ako sa Agnelli odkláňa od rodinnej tradície, aby zaujal dievčatko v Šanghaji a mileniála v Mexiku;
  • ako fanúšikovia Manchestru United protestovali proti Glazerovi a prečo v tom nevydržali
  • a prečo Superliga mala byť vykúpením pre majiteľa Arsenalu Kroenkeho.

Florentino Pérez: Ten, ktorý neprehráva

Florentino Pérez. Ilustračné foto – TASR/AP

„Nič nebude ako predtým,“ povedal na konci minulého roka Florentino Pérez s tým, že futbalové súťaže čakajú zásadné zmeny.

Jeho slovám mnohí nepripisovali priveľkú dôležitosť, prezident Realu Madrid napokon spomínal potrebu reforiem už viackrát.

Lenže ako sa ukázalo v noci z nedele na pondelok, keď dvanásť popredných európskych klubov ohlásilo vznik novej Superligy, tentoraz to myslel vážne.

Pérezovo posolstvo je jasné: urýchlene musíme zachrániť futbal, inak všetci skončíme. „Svet sa rýchlo mení a musíme sa tomu prispôsobiť,“ vraví.

Florentino Pérez, ktorého verejnosť aj miestna tlač oslovuje krstným menom, patrí medzi najvýznamnejšie postavy španielskeho futbalu. Názory na jeho aktivity sa líšia dokonca aj medzi fanúšikmi Realu Madrid.

Jedno je však isté: Real pod jeho vedením dosahuje najväčšie úspechy vo svojej histórii. Pérez zmenil klubovú mentalitu – prehra za žiadnych okolností neprichádza do úvahy. A vidíme to aj pri rokovaniach o Superlige.

Zvolený vďaka geniálnemu ťahu

Hoci ho väčšina ľudí pozná ako futbalového funkcionára, Pérez sa angažuje aj v iných oblastiach. Okrem iného je akcionárom a hlavným predstaviteľom úspešnej stavebnej skupiny ACS a patrí medzi najbohatších Španielov, pričom časopis Forbes jeho majetok odhaduje na 2,2 miliardy dolárov (1,83 miliardy eur).

Je známy svojimi dobrými komunikačnými schopnosťami, čo zrejme súvisí aj s jeho predchádzajúcou politickou kariérou.

Do sveta futbalu vstúpil v roku 1995, keď prvýkrát kandidoval za prezidenta Realu Madrid, no o 689 hlasov prehral. Poučený chybami zo svojej prvej kampane urobil geniálny ťah -

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Superliga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie