Denník N

Anglický futbal zmenili až desiatky mŕtvych a Thatcherovej vojnový kabinet

Grafika N - Soňa Ševčíková
Grafika N – Soňa Ševčíková

Keď v Británii zomrie významná osoba, futbalové kluby si ju zvyknú uctiť minútou ticha. To však nebol prípad Margaret Thatcherovej.

„Bola fenoménom, akých v dejinách veľa nemáme. Dodnes ostáva čiastočne kontroverznou, milovanou, ale aj nenávidenou postavou,“ hovorí Jakub Drábik, ktorý sa špecializuje na dejiny Spojeného kráľovstva.

Thatcherová bola na čele krajiny takmer dvanásť rokov, počas ktorých sa navždy zmenil anglický futbal. „Ju samotnú pritom šport vôbec nezaujímal,“ vraví historik Matthew Taylor.

Postoje, aký naň mala vplyv, sa líšia tak veľmi ako názory na jej vládnutie. Známy tréner Sam Allardyce o nej svojho času povedal, že „zabila futbal“, čím narážal na jej neoliberálne politiky. Mnohí jej dodnes vyčítajú jednu z najväčších katastrof Británie minulého storočia – udalosti z Hillsborough.

Podľa iných anglický futbal, naopak, zachránila.

Kde je pravda a ako sa v tom dá vyznať? Ak chceme pochopiť tento príbeh, musíme ho vnímať v historických súvislostiach.

Dve tragédie

Osemdesiate roky mali byť zlatým vekom anglického futbalu, namiesto toho však v tom čase anglickým klubom zakázali hrať v európskych súťažiach.

Ak by ste čakali, že vtedajšia britská premiérka bola proti, boli by ste na omyle. Práve naopak, Margaret Thatcherová exemplárny trest od UEFA podporovala.

„Možno ešte raz budeme schopní hrať v zahraničí, ale najprv si musíme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Politika a európsky futbal

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie