Denník N

Patológ Palkovič: Pri fajčiarkach s hormonálnou antikoncepciou a nadváhou by som zvažoval inú vakcínu ako AstraZenecu

Michal Palkovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Palkovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kedy by mohla prísť ďalšia vlna pandémie a ktorú vekovú skupinu môže zasiahnuť silnejšie ako doteraz? Korony sa podľa Michala Palkoviča tak skoro nezbavíme.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Michal Palkovič sa od začiatku pandémie zaoberá úmrtiami na covid. Pri pitvách sa naučil veľa o tom, ako ochorenie funguje. Dnes skúma aj ľudí, ktorí zomreli po očkovaní alebo po prekonaní covidu.

V rozhovore opisuje, prečo neklesá počet úmrtí, aj keď sa situácia zlepšuje,

  • čo treba brať do úvahy pred očkovaním
  • koľko úmrtí po očkovaní preverili a s akým výsledkom
  • či zomierali ľudia na covid doma,
  • ako sa pripravujú na tretiu vlnu,
  • čím všetkým dokáže covid lekárov a vedcov prekvapiť

Situácia sa podľa počtu infikovaných či hospitalizovaných zlepšuje, stále však máme vysoké počty úmrtí. Čím to je?

Počty úmrtí kopírujú vývoj epidémie, teda pokles alebo rast počtu hospitalizovaných, s časovým odstupom. Ten sa priamo úmerne s narastajúcim počtom hospitalizovaných predlžuje. Niekde v prvej vlne sme mali dohlasovania úmrtí okolo šesť dní. Teraz sa s nárastom v druhej vlne, najmä v januári, predĺžil čas nahlasovania úmrtí skoro na tri týždne. Súvisí to s preťažením nemocníc a predlžovaním hospitalizácií. Okrem toho, stále robíme nejaký počet pitiev, najmä pri podozreniach. Z tých dôvodov sa potom stane, že napríklad v polovici marca sme mali výraznejší pokles úmrtí, ktorý, žiaľ, nebol reálny. Dôvod bol, že nemocnice prestali hlásiť úmrtia a museli sme na ne veľmi intenzívne tlačiť. V posledných desiatich dňoch dohlásili niektoré úmrtia, ktoré boli z týchto dní. V polovici marca sme tak podľa hlásení mali zhruba 50 úmrtí denne. Teraz sa to drží na priemere 60 až 70 úmrtí denne.

Aké sú reálne počty?

Teraz to neviem povedať, lebo to uvidíme možno o desať dní. Zatiaľ môžeme povedať, aký je pokles hospitalizovaných, taký je aj pokles úmrtí. Ale nečakajme, že to bude dramatické, bude to klesať pozvoľna, niekde až do konca apríla. Úmrtia sa ustália na čísle, ktoré dnes neviem odhadnúť.

Mnohí sa obávali, že sa situácia po Veľkej noci zhorší, ale nestalo sa to. Ako si vysvetľujete, že sa situácia zlepšuje?

Všetkých nás to veľmi milo prekvapilo. Keď sa rozprávam s kolegami aj epidemiológmi, neexistuje jedna vec, ktorú by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Michal Palkovič

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie