Denník N

Natočila vraždu, ktorá jej zmenila život. Mladú ženu po verdikte v prípade vraždy Floyda chváli aj Biden

Demonštrant na mieste, kde zomrel George Floyd. Foto - tasr/ap
Demonštrant na mieste, kde zomrel George Floyd. Foto – tasr/ap

Pred necelým rokom kráčala Darnella Frazierová po ulici amerického Minneapolisu. Keď 17-ročná žena videla zásah polície proti mužovi, ktorý ležal na zemi a sťažoval sa na to, že nemôže dýchať, začala natáčať.

Video, ktoré nahrala na Facebook, prebrali médiá po celom svete a videli ho desiatky miliónov ľudí. Frazierová vtedy ešte nevedela, že muž sa volá George Floyd a že jeho smrť vyvolá masové protesty, ktoré ovplyvnia aj kampaň pred prezidentskými voľbami.

Jej video patrilo ku kľúčovým dôkazom, ktoré viedli k usvedčeniu Dereka Chauvina, policajta, ktorý kľačal na Floydovom krku.

Ak by sa Frazierová pred rokom pri policajtoch nepristavila, Floydova smrť by sa možno obišla bez väčšej pozornosti. Naznačuje to prvá správa, ktorú v máji 2020 zverejnilo policajné oddelenie na svojej stránke. Ide o suché konštatovanie, že po zdravotných problémoch zomrel muž, ktorý sa dostal do kontaktu s políciou.

Bez videa to mohla byť konečná verzia udalostí.

Namiesto toho sa počas procesu s Chauvinom hovorilo o všetkých detailoch incidentu a opakovane sa prehrávali Frazierovej zábery. Bývalý policajt pôjde do väzenia a verdikt privítali všetci, ktorí protestovali proti policajnej brutalite, no upozorňujú aj na to, že je to iba čiastkové víťazstvo, ktoré musí byť začiatkom zmeny.

Proti videu sa nedokázal brániť

Proces trval takmer tri týždne a na súde počas neho svedčila aj Frazierová. Priznala, že incident jej zmenil život. Dnes už 18-ročná žena si vyčíta, že sa policajtov nepokúsila od Floyda odtiahnuť. Počas výpovede plakala a povedala, že Floydova smrť ju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie