Denník N

Hrdý Rusín, Rómka, Rusínka, Poliak, Čechoslovák a Slovenka: príbehy etnicky zmiešaných párov z východu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý má inú národnosť a predsa si rozumejú. Manželské páry z Prešova sú príkladom, že rôzny etnický pôvod je obohatením spoločnosti.

Nedávno ukončené sčítanie obyvateľstva vyvolalo vášne a polemiky okolo novej možnosti uvádzať si druhú národnosť. Popri tom sa akosi pozabudlo na to, že tu máme etnicky pestré obyvateľstvo, ktoré, až na malé výnimky, žije vo vzájomnej tolerancii a úcte.

On Rusín, ona Rómka

Bývalý štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd) sa po voľbách v roku 2020 vrátil k pôvodnej profesii, je školským špeciálnym pedagógom v škole vo Varhaňovciach v okrese Prešov. Aktívnym členom strany, ktorá získala vo voľbách v roku 2016 iste aj vďaka nemu na severovýchode 9100 voličských hlasov (pre porovnanie: SMK iba 129), však zostal.

„Na prvom mieste som Šarišan, určujúca je príslušnosť k regiónu. V sčítaní som si ako prvú uviedol rusínsku národnosť. Obe babky sú gréckokatolíčky. Jedna je od Drienova, kam pred tristo rokmi prišla, nevedno odkiaľ, na pozvanie šľachtickej rodiny Andrássyovcov skupina Rusínov. Druhá babka, jej mama bola sesternica biskupa Gojdiča, bola dcéra gréckokatolíckeho kňaza,“ uvádza 40-ročný Krajňák.

Manželia Krajňákovci. Foto N – Andrej Bán

Mnohí z jeho širšej rodiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie