Denník N

Uvoľňujeme rýchlejšie, ako chceli odborníci: od pondelka sa otvoria terasy aj posilňovne

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V covid automate nastali zmeny. Konzílium odborníkov radilo ďalšie uvoľnenie odložiť.

Pandemická situácia sa zlepšuje aj po Veľkej noci. Viacerí odborníci sa obávali, že sviatky zvýšia mobilitu a to povedie k vyššiemu počtu nakazených. Zatiaľ sa však situácia zlepšuje. V nemocniciach prudko klesá počet hospitalizovaných – posledné údaje ukazujú, že je v nemocniciach menej ako 1900 ľudí.

Vláda na čele s premiérom Eduardom Hegerom oznámila zmeny v covid automate. Slovensko bude aj na budúci týždeň v bordovej zóne (III. stupeň varovania), ale vláda prišla s dvomi výnimkami.

Nateraz to znamená, že od pondelka sa opäť otvoria terasy reštaurácií (pravidlá určí hlavný hygienik) a otvoria sa posilňovne maximálne pre 6 osôb s pravidlom jeden človek na 15 štvorcových metrov.

Hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že terasy a fitnescentrá sa otvoria podľa covid automatu, ale po varovaniach odborníkov sa ďalšie uvoľňovanie odkladá. Povedal, že to bol kompromis.

Zlepšenie, ale s varovaním

Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz oznámil, že podľa štatistík klesá počet ľudí s covidom, počet hospitalizovaných aj počet ľudí na pľúcnych ventiláciach. Reprodukčné číslo sa však blíži k číslu jeden, čo môže spomaliť zlepšovanie pandémie.

Podľa aktuálneho covid automatu je menej ako 1900 ľudí v nemocniciach hodnota, vďaka ktorej by sme mohli byť v svetloružovej fáze alebo v I. stupni varovania, sme však v III. stupni varovania.

Za utorok pribudlo z výsledkov PCR a antigénových testov menej ako dvetisíc infikovaných. PCR testy majú pozitivitu desať percent. Ide o zásadné zlepšenie oproti situácii spred niekoľkých týždňov.

Zlepšujúcu sa situáciu vidieť aj v okresoch. Druhý týždeň nemáme ani jeden čierny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie