Denník N

Učitelia o deťoch, ktoré sa vrátili do škôl: Aj sa tešia, aj si neveria, jedna žiačka pribrala 10 kíl a hanbí sa vrátiť  

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Deti počas lockdownu zažívali podľa učiteľov aj mnohé problémy. „Celé dni boli zatvorené vo svojich izbách. Tam sa učili, spali, jedli…“ opisuje jedna z učiteliek.

Mnohé deti boli z návratu do škôl nadšené, bolo vidno, že majú radosť zo stretnutia s priateľmi. Niektoré však prišli po mesiacoch online vyučovania vyčerpané, frustrované, málo sebavedomé či dokonca lenivejšie.

Učitelia, ktorých oslovil Denník N s otázkami o tom, ako hodnotia návrat detí do škôl, si všimli usmiatych žiakov, ale aj deti, ktoré sa hanbili či báli, napríklad preto, že pribrali alebo že majú pocit, že nevedia učivo. V odpovediach od 57 pracovníkov škôl boli časté odpovede, že mnohí žiaci prežívali mesiace online výučby ťažko alebo až úzkostne.

Do dotazníka sa zapojili poväčšine učitelia najmä zo stredných a z druhého stupňa základných škôl, ale aj riaditelia a niekoľkí školskí psychológovia či majstri odbornej výuky z odborných stredných škôl.

Škola, útek pred rodinou

Učitelia opisovali, že počas dištančnej výučby vnímali u detí nespavosť, mnohí žiaci bývali smutní a mĺkvi. Niektoré deti sa svojim učiteľom zverovali s problémami vo svojich rodinách. „Boli to aj žiaci, ktorých rodinné zázemie nebolo najzdravšie. Školu brali ako útek,“ napísal jeden z oslovených pedagógov.

Podľa mnohých učiteľov doliehala na deti počas lockdownu samota, chýbal im školský

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie