Denník N

V očkovaní najstarších seniorov patríme k najhorším v Únii. Čo treba robiť, aby sa to zmenilo (anketa)

Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát
Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát

Denník N sa pýtal županov, lekárov, seniorov aj politikov, ako zvýšiť podiel zaočkovaných seniorov. Pomôcť by mohla naozaj dobrá kampaň v televízii a na letákoch, zapojenie všeobecných lekárov a mobilné očkovacie tímy.

Aspoň prvou dávkou vakcíny proti covidu-19 je zaočkovaných 56 percent ľudí starších ako 70 rokov. Slovensko sa tak radí k najhorším v Únii v očkovaní najstarších, teda starších ako 80-ročných. U sedemdesiatnikov patríme, naopak, k tým lepším. Čím sú ľudia starší, tým je pre nich väčšie riziko, že po nakazení sa covidom budú mať ťažký priebeh a môžu zomrieť.

Aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) hovorí, že hlavnou úlohou je teraz zaočkovať najstarších. Denník N sa preto opýtal viacerých odborníkov, lekárov či politikov, ako zvýšiť zaočkovanosť u ľudí v najvyššom veku.

Otázka: Čo konkrétne by mal spraviť štát pre to, aby sa dali zaočkovať seniori, ktorí to doteraz nespravili? Čo sa dá spraviť pre tých, ktorí sú v zariadeniach sociálnych služieb, a čo pre tých, ktorí žijú samostatne? 

Valéria Pokorná,
podpredsedníčka Jednoty dôchodcov

V prvom rade by bolo ideálne, keby hlavne seniori do poštových schránok dostávali letáky. Nie každý je počítačovo zdatný, niektorí ani nedisponujú počítačom, preto potrebujú držať v ruke papier s kvalitnými informáciami. Letáky máme sľúbené z ministerstva zdravotníctva, zatiaľ som ich nevidela.

V druhom rade je veľká dezinformovanosť, niektoré médiá, možno v snahe pomôcť, svojimi správami zneisťujú odhodlanie seniorov dať sa očkovať. Ak sa senior dopočuje, že niektorá vakcína ma nežiaduce účinky, zľakne sa a radšej sa očkovať nedá. Prijali by sme aj možnosť inej formy prihlasovania ako cez internet.

Takisto máme informácie, že tí, ktorí zháňali termín na prvú dávku a dali sa očkovať ďaleko od bydliska, by prijali možnosť očkovania druhou dávkou v mieste bydliska alebo aspoň bližšie. Odrádza aj skutočnosť, že manželský pár nedostáva rovnaký termín, a teda sú nútení cestovať dvakrát. Príklad: manželia zo Senca, očkovať sa majú v Trnave, prihlásili sa spoločne v rovnakom čase. Manžel je zaočkovaný, manželka termín ešte nedostala.

Čo sa týka domovov, neviem sa k tomu zodpovedne vyjadriť, pretože naša organizácia sa venuje hlavne aktívnym seniorom a tým, ktorí sú v domácej opatere.

Ján Benčík,
poslanec Za ľudí

1. Osloviť seniorov cielenou reklamou. Seniori zväčša sledujú najmä televíziu. Požiadať a motivovať obvodných lekárov, aby aj sami oslovili svojich pacientov v seniorskom veku a vysvetlili im dôležitosť očkovania a nebezpečie, ktoré im bez očkovania počas pandémie reálne hrozí.

2. V zariadeniach pre seniorov je spravidla prítomná ošetrovateľská a lekárska starostlivosť. Zdravotníci majú s im zverenými seniormi pravidelný styk, takže by mali na nich vplývať aj v tomto smere, pokiaľ váhajú a neprejavujú ochotu dať sa zaočkovať.

Čo sa týka samostatne žijúcich dôchodcov či dôchodcov, ktorí sa vzhľadom na svoj zdravotný stav nemôžu zúčastniť spoločného očkovania, je potrebné v prípade záujmu zabezpečiť očkovanie v ich domácnosti.

Helena Woleková,
riaditeľka nadácie Socia

V domovoch sociálnych služieb žijú mladší i starší klienti s veľmi rôznorodým zdravotným stavom. Ich spolužitie môže byť problémové, ale je to vždy súhra okolností. Vždy sa však nájde medzi nimi pár aktívnych jedincov, ktorí formujú verejnú mienku celej skupiny. Je potrebné získať pre očkovanie túto skupinku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie