Denník N

Generál Macko: Útok vo Vrběticiach je horší ako Skripaľ, Česi išli na hranu a teraz potrebujú spojencov

Pavel Macko sa po odchode z armády skúšal presadiť v politike. Neúspešne kandidoval za PS/Spolu v európskych i parlamentných voľbách. Foto - archív P. Macka
Pavel Macko sa po odchode z armády skúšal presadiť v politike. Neúspešne kandidoval za PS/Spolu v európskych i parlamentných voľbách. Foto – archív P. Macka

Kremeľ sa teraz môže spoľahnúť na našich trollov a stačí mu len jemne moderovať svoju hru, rozpráva generálporučík vo výslužbe Pavel Macko.

Generálporučík vo výslužbe Pavel Macko (dnes pracuje ako expert pre obranu a bezpečnosť o. z. ODS) bol najvyššie postaveným Slovákom v NATO a zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Rozprávame sa:

  • o čo išlo pri útoku vo Vrběticiach,
  • aký je rozdiel medzi ruskou rozviedkou GRU a SVR,
  • či reagovala Praha dostatočne razantne,
  • prečo český prezident Miloš Zeman mlčí,
  • prečo ho vyrušila Babišova dvojtvárnosť,
  • ako môže konflikt medzi Ruskom a Českom eskalovať,
  • ako by malo reagovať Slovensko,
  • čo sa deje pri hraniciach s Ukrajinou a o jej prípadnom členstve v NATO.

Ako by ste nazvali to, čo stalo vo Vrběticiach? Bol to štátny terorizmus? 

Pokiaľ viem, neexistuje presná definícia štátneho terorizmu, aj keď medzi akademikmi prebieha aj o tomto pojme živá diskusia. Ale experti a diplomati by mali narábať s oficiálnymi a právne uchopiteľnými pojmami. Z tohto pohľadu to má najbližšie k sabotáži (diverzii) vykonanej príslušníkmi ozbrojených zložiek cudzej moci na území iného suverénneho štátu. Podstatné bude preukázať, že ju naozaj spáchali príslušníci GRU s vedomím ruských štátnych orgánov. Terorizmus, aj ten štátny, je skôr o násilí kvôli propagande alebo zastrašovaniu verejnosti s politickým cieľom. Tu však máme do činenia so skrytým a utajeným násilím, ktorého účelom bolo skutočné poškodenie infraštruktúry či znefunkčnenie nejakej spôsobilosti alebo veci. To je typické pre sabotáž.

Prekvapila vás takáto operácia ruských tajných služieb? 

Neprekvapila, skôr zarazila. Ale aj diverzia, podvratná činnosť a špionáž sú súčasťou portfólia spravodajských služieb, najmä tých vojenských. Tento typ operácie by bol vlastný skôr vojenským silám pre špeciálne operácie. Ale tieto sa so spravodajskou činnosťou do istej miery prekrývajú. V prospech použitia spravodajskej služby hovorí menšia náročnosť na sily a prostriedky, lepšia skúsenosť s konšpiráciou a pohybom v medzinárodnom prostredí. Ale má to aj svoje riziká pre úspešnosť tohto typu operácií. Hlavnou činnosťou spravodajských služieb je zber a analýza informácií všetkého druhu, potrebných na rozhodovací proces štátnych a vojenských lídrov. Aj preto si niektoré spravodajské služby na tento typ kinetických úloh zriaďujú špeciálne zložky, v tomto prípade jednotku 29155.

Zaujalo vás, čo všetko o nej zistil Bellingcat?

Pokiaľ ide o vyšetrovanie Bellingcatu, už dlhšie pozorujem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie