Denník N

Porovnanie rodičov a ich detí v rovnakom veku: Situácia sa zhoršuje, odborníci reagujú

Väčšina slovenských detí je na tom s pohybovými i fyzickými vlastnosťami dnes výrazne horšie, ako boli pred takmer troma desaťročiami ich rodičia. Nedostatok pohybu, málo hodín telesnej výchovy, konkurencia virtuálneho sveta i zmenený životný štýl sa prejavili aj pri porovnaní výsledkov testovania Olympijského odznaku všestrannosti s výsledkami meraní, ktoré sa realizovali v roku 1993 v rámci testovania Eurofit. Prvé výsledky testovania pohybových schopností detí odhalili zhoršenie takmer vo všetkých ukazovateľoch

Vďaka projektu Olympijský odznak všestrannosti zastrešenému Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV), ktorého aktivity podporuje aj národná lotériová spoločnosť TIPOS, je možné utvoriť si komplexný obraz o pohybových schopnostiach mladej populácie, ako aj porovnať pohybové schopnosti mládeže na Slovensku so zahraničím. SOŠV realizoval v školskom roku 2019/2020 pilotné testovanie žiakov vo veku 11 a 12 rokov.

Výber disciplín bol koncipovaný tak, aby zahŕňal pohybové schopnosti, ktoré ukazujú úroveň všeobecnej pohybovej výkonnosti. Zohľadňuje možnosti realizácie na základných školách a z väčšej časti je kompatibilný s testovacou batériou Eurofit. Batéria testov OLOV obsahuje skok do diaľky z miesta, ľah-sed (za 30 sekúnd), vytrvalostný člnkový beh, hod medicinbalom vzad, výdrž v zhybe nadhmatom a člnkový beh 10 x 5 m.

S výnimkou rýchlostného člnkového behu na 10 x 5 m boli v ostatných sledovaných ukazovateľoch výkony dnešných detí oveľa horšie ako u ich rodičov pred tromi desaťročiami. Najmarkantnejší pokles sa prejavil vo vytrvalostnom člnkovom behu, v ktorom priemerný pokles dosiahol úroveň 30 %, a vo výdrži na hrazde, v ktorej priemerný pokles dosiahol až 51 %.

„Pokles aeróbnej vytrvalosti hodnotenej Legerovým testom pri vytrvalostnom člnkovom behu korešponduje aj s našimi výsledkami a je podobný ako v iných krajinách Európskej únie. Pokiaľ ide o výdrž v zhybe, skutočnosť je taká, že statická sila pletenca hornej končatiny je tiež problém a jej pokles sa tiež dá ľahko vyargumentovať, keďže deti už takmer vôbec nelezú a nešplhajú,“ hovorí dekan Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského Marián Vanderka.

V súvislosti s výsledkami testovaní poukázal aj na paralelu so súčasnou pandemickou situáciou: „Ak by sme robili tieto merania teraz, existujú štúdie, ktoré poukazujú na to, že pokles, ktorý bol zaznamenaný za 30 rokov, bol dnes dosiahnutý v rozmedzí niekoľkých týždňov pobytu v karanténe či pri lockdowne. Napríklad pokles VO2max bol v prvých týždňoch pandémie veľmi markantný. U zdravých jedincov bez pohybu išlo až o 20 až 30 % za 4 až 6 týždňov. Pozitívne však je, že ak sa netrénovaný človek začne pohybu cielene venovať, väčšinou vie za tých 6 týždňov spätne dosiahnuť prírastok 20 až 30 %.“

Zdatnosť detí, ktoré pravidelne športujú v športových kluboch, je v porovnaní s väčšinou nešportujúcej mládeže podstatne vyššia. Na pokles má veľký vplyv aj pandémia a obmedzenie školskej dochádzky. Nedostatok pravidelnej pohybovej činnosti je jednou z príčin aktuálneho trendu detí – výskytu nadváhy a obezity.

Ivan Čillík z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela na margo meraní testovania OLOV dodal: „Mňa výsledky neprekvapujú. U detí pomaly výkonnosť vo všetkom klesá – a vytrvalosť najviac. Deti majú málo pohybu, málo hodín telesnej výchovy, málo detí chodí na krúžky a spontánna pohybová aktivita je len tam, kde sú rodičia športovo založení… Deti, ale aj dospelí majú celkovo málo pohybu, preto najviac zaostávajú vo vytrvalostných schopnostiach. Z toho vyplýva aj zvýšený počet detí a dospelých, ktorí majú nadváhu a obezitu, či iné zdravotné problémy. Odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie o týždennom objeme pohybovej aktivity nenapĺňajú ani deti, ktoré chodia dvakrát do týždňa na pravidelné tréningy.“

Eugen Laczo z bratislavskej FTVŠ na základe výsledkov tiež poukázal na celkový pokles vybraných základných pohybových schopností 11 a 12-ročných detí. Najvýraznejší pokles zaznamenaný vo vytrvalostnom člnkovom behu podľa neho vysvetľuje štatisticky významný regres aeróbnej vytrvalosti detí. Pokles je zaznamenaný aj v jednorazovom výbušnom prejave dolných končatín meraným skokom do diaľky z miesta, ako aj v motorickom teste ľah-sed.

„Ukazuje sa, že za posledných 15 až 20 rokov celková zdatnosť motorickej výkonnosti detí značne poklesla, čo naznačuje slabú orientáciu populácie na pravidelnú systematickú pohybovú aktivitu so všestranným obsahom. Pravdepodobne je tento pokles badateľný aj vo vyšších vekových kategóriách, pretože pravidelná pohybová aktivita nie je u nás súčasťou životného štýlu,“ hovorí Eugen Laczo.

Jaromír Šimonek z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre zasa upozorňuje, že v posledných desaťročiach zaznamenávame úbytok vytrvalostných schopností u oboch pohlaví. „Je to celosvetový trend, ktorý vyplýva z mechanizovaného spôsobu života, ktorý žijeme v dobe moderných technológií a prístrojov. Naši starí rodičia prali ručne v potoku, pracovali na poli, aby sa uživili, nosili vodu z potoka či studne, znášali a pílili drevo, pracovali s dobytkom a hydinou a pod. Dnes muži nerýľujú záhradu, ale na to majú záhradný stroj. Neobrábajú pôdu, ale majú na to traktory. V lesoch pracujú poloautomatizované stroje, ktoré strom vypília, odstránia konáre, drevo narežú na metrovicu a naložia na nákladné auto. Dnešné ženy idú na nákup autom, zaparkujú tesne pri vchode do hypermarketu a celý nákup vezú na vozíku do auta. Doma sa odvezú výťahom na druhé poschodie a urobia desať krokov do kuchyne. Niektoré ženy dnes už ani nevaria a nechajú si radšej doniesť stravu domov bez námahy. Z toho nám jasne vyplýva, že sa nemôžeme čudovať, že dnešná generácia nemá vytrvalosť,“ dopĺňa Jaromír Šimonek.

Ruka v ruke so zníženou pohybovou aktivitou ide aj otužovanie, pobyt na čerstvom vzduchu a sedavý životný štýl. Ak deti v škole necvičia a popoludní majú sedavé koníčky, prejaví sa to neskôr na ich práceschopnosti, osteoporóze, infarktoch a predčasných úmrtiach. „Darmo sme za ostatných 30 rokov výrazne predĺžili priemerný vek, ktorého sa ľudia dožívajú, keď posledných 10 rokov života nežijeme, ale bojujeme o život s chorobami a bolesťami. To je daň za mladícku nevzdelanosť a lenivosť. Všetko je to o výchove v rodinách a o starostlivosti a politikách v oblasti pohybových a športových aktivít v našom (ale nielen v našom) štáte,“ dodal Jaromír Šimonek.

O OLYMPIJSKOM ODZNAKU VŠESTRANNOSTI

Ide o dobrovoľný športový projekt, ktorý sa primárne realizuje na základných školách a osemročných gymnáziách počas školského roka aj na hodinách telesnej výchovy. Hlavným cieľom projektu, ktorý podporuje aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, je všestranný rozvoj pohybových schopností detí, či už sú to tie, ktoré pravidelne športujú, alebo deti, ktoré vo svojom voľnom čase nešportujú vôbec. Vďaka projektu bude možné utvoriť si komplexný obraz o pohybových schopnostiach mladej populácie, ako aj porovnať pohybové schopnosti mládeže na Slovensku so zahraničím.

Hodnotenie Olympijského odznaku všestrannosti je odvodené od reprezentatívnych prieskumov realizovaných na školskej populácii na Slovensku. Na získanie niektorého z odznakov všestrannosti je nutné uspieť vo všetkých disciplínach aspoň minimálnym výkonom. Minimálne bodové hranice pre získanie odznaku boli po odporúčaniach nastavené tak, aby boli dosiahnuteľné aj žiakmi, ktorí sa nevenujú systematickému tréningu.

Do pilotného testovania sa zapojilo 1707 detí (878 chlapcov a 829 dievčat) z 39 škôl. Bronzový odznak získalo 299 žiakov, strieborný 141 a zlatý odznak 53 žiakov. Systém bol nastavený tak, aby bol motivačný pre čo najväčší počet žiakov, pričom výsledky potvrdili očakávania, keď ocenenie získalo približne 30 % žiakov, ktorí sa zúčastnili na testovaní.

Všetky informácie o Olympijskom odznaku všestrannosti sú na stránke www.olympic.sk/olov.

Aktivity Slovenského olympijského a športového výboru podporujú aj exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a Toyota i hlavní partneri BILLA, SPP, CZ Slovakia a Zlatý Bažant 0,0%.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olympijské Slovensko

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie