Denník N

Agenti sa snažili dostať do skladu cez legendu, že sú najatí inšpektori, hovorí český novinár Blažek

Fotografie dvoch Rusov, ktorí podľa britskej polície stáli za útokom v Salisbury. V pasoch mali mená Petrov a Boširov. Česká polícia ich spája s výbuchom vo Vrběticiach. Foto - TASR/AP
Fotografie dvoch Rusov, ktorí podľa britskej polície stáli za útokom v Salisbury. V pasoch mali mená Petrov a Boširov. Česká polícia ich spája s výbuchom vo Vrběticiach. Foto – TASR/AP

Reportér portálu Seznam Zprávy má pochybnosti, či Hamáček hovorí o svojej ceste-neceste s Dankom do Moskvy pravdu. Vysvetlenie, že tým minister chcel zmiasť Rusov, podľa neho kríva.

Investigatívny novinár Vojtěch Blažek z portálu Seznam Zprávy sleduje kauzu Vrbětice a informácie má z prvej ruky. Pre Denník N popisuje, ako sa ruskí agenti Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga mohli dostať do muničného areálu, čo si myslí o „neceste“ ministra vnútra Jana Hamáčka so slovenským politikom Andrejom Dankom do Moskvy a čo mu na príbehu, ako ho popisujú českí politici, nesedí.

„Podľa mojich informácií mal premiér Babiš informácie o Vrběticiach už koncom marca, ale z nejakého dôvodu otáľal s ich zverejnením,“ hovorí Blažek.

O ruských agentoch sme sa dozvedeli z tlačovej konferencie, ktorú premiér s ministrom vnútra zvolali na sobotu večer. To nie je typický čas na takéto zásadné vyhlásenia.

Nie je, premiér Andrej Babiš aj sám priznal, že tlačovú konferenciu zvolali narýchlo potom, ako dostali otázky od médií. Pokiaľ viem, tak informácie o možnom zapojení ruskej rozviedky do výbuchov vo Vrběticiach presakovali už niekoľko týždňov. Medzi niektorými politikmi i v českej bezpečnostnej komunite sa o tom neoficiálne rozprávalo.

Trochu neskromne poviem, že zvolanie tej tlačovky mohli urýchliť aj moje otázky. V sobotu doobeda som poslal základné otázky o zapojení ruských agentov premiérovi Babišovi aj ministrovi vnútra Hamáčkovi. Z toho nepochybne usúdili, že médiá sa chystajú ísť s tými informáciami von. Na otázky mi teda neodpovedali, miesto toho na večer zvolali tlačový brífing, kde oznámili, že majú dôvodné podozrenie o zapojení ruských tajných služieb do výbuchov vo Vrběticiach.

Čo presne vieme o munícii, ktorá v tých skladoch vybuchla?

Minister vnútra Hamáček povedal, že cieľom útoku bola delostrelecká munícia, ktorú chcel nakúpiť bulharský obchodník Emilian Gebrev.

Týždenník Respekt v sobotu napísal, že táto munícia mala skončiť na Ukrajine, vy ste písali, že smerovala do Sýrie. Vieme už viac o tom, ako to je?

Nie. My píšeme, že bola určená pre bojiská v Sýrii, konkrétne pre povstalcov bojujúcim proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. V zátvorke zároveň píšeme, že do úvahy pripadá aj bojisko na východnej Ukrajine. Kolegovia z Respektu to píšu naopak: Ukrajina, prípadne Sýria. V každom prípade sa skloňujú krajiny, kde v roku 2014 prebiehali ozbrojené konflikty, v ktorých sa Ruská federácia angažovala. Pre korektnosť treba povedať, že Gebrevova spoločnosť EMCO odmieta, že by tieto zbrane chcela do jednej či druhej krajiny vyviesť.

Ako sa mohli Čepiga a Miškin dostať do muničného areálu? Sedí informácia, ktorú zverejnil web Českého rozhlasu, že bol veľmi slabo strážený?

To je zložitejšie. Hovoríme o rozsiahlom areáli blízko hraníc so Slovenskom, ktorý sa nachádza uprostred lesov. Celý priestor patrí štátnej firme a ten bol skutočne slabo strážený. Obohnali ho plotom, ktorý mal byť na viacerých miestach dokonca deravý. Ten areál však bol rozparcelovaný medzi súkromné firmy, ktoré si jednotlivé sklady prenajímali a strážili ich vo vlastnej réžii.

Výbuch konkrétne nastal v sklade číslo 12, ktorý si prenajímala firma Imex Group. S ich zástupcami som sa rozprával a títo trvajú na tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Ruskí špióni

Slovensko

Teraz najčítanejšie