Denník N

Vysvetľujeme: O čom je sága futbalovej Superligy a prečo tak veľmi rozzúrila fanúšikov?

Fanúšikovia protestujú proti rozhodnutiu FC Liverpool vstúpiť do európskej Superligy v anglickom meste Leeds v pondelok 19. apríla 2021. Foto - TASR/AP
Fanúšikovia protestujú proti rozhodnutiu FC Liverpool vstúpiť do európskej Superligy v anglickom meste Leeds v pondelok 19. apríla 2021. Foto – TASR/AP

Vysvetľujeme je newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej 

Občianska vojna v európskom futbale

Bola noc z utorka na stredu, keď do britských ulíc vyšli tisíce fanúšikov. „Zachránili sme futbal, prepísali sme históriu!“ skandovali.

Kričali, že „vyhrali“, ale nemysleli tým víťazstvo svojho obľúbeného tímu. Namiesto toho oslavovali svoj triumf nad „lakomými milionármi“.

To, čo sa dialo v posledných dňoch, nemá v modernej histórii športu obdobu. Ešte v nedeľu to vyzeralo, že sa chystá zásadná zmena a následne sa písalo o občianskej vojne v európskom futbale. Namiesto revolúcie sme však sledovali obrovské fiasko popredných klubov, ktorých majitelia sa znemožnili v priamom prenose.

Tento text je určený najmä pre ľudí, ktorí sa nevyznajú vo futbale a stratili sa v dianí okolo Superligy. Čo bolo podstatou tohto projektu, prečo zlyhal a prečo ho fanúšikovia tak veľmi kritizovali? A čo bude nasledovať?

Ako to vzniklo. Je to, akoby si Meryl Streepová urobila vlastné odovzdávanie Oscarov, žartoval zabávač Ian Karmel.

Superliga priniesla mimoriadne komplikovanú ságu, ale v skratke ju môžeme zhrnúť tromi vetami. Bohaté, ale zadlžené kluby majú pocit, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalová Superliga

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie