Denník N

Čo s popieračmi covidu v rodine? Psychologička radí na nich netlačiť a dať si realistické ciele

Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková. Foto - archív LVI
Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková. Foto – archív LVI

Psychologička Lucia Vargová Ištvaniková radí, ako postupovať, ak máme v rodine človeka patologicky presvedčeného, že pandémia neexistuje.

Ak niekto verí, že dvojičky si Američania zrútili sami, de facto nikomu tým neškodí a nikoho neohrozuje. Ak je niekto presvedčený, že koronavírus je obyčajná chrípka a všetky opatrenia sú neadekvátny cirkus, je to zásadne iné. Taký človek môže ľahkovážne priniesť covid domov a seba alebo svojich najbližších pripraviť aj o život.

Mnoho rodín má podobnú skúsenosť. Až k frustrácii ich privádza starý otec, sestra, švagor, mama, ktokoľvek, kto podlieha dezinformáciám a ignoruje aj fakt, že obete covidu sú už v ich tesnom okolí. Rodina vyskúšala všetko a netuší, ako viesť s nezodpovedným členom zmysluplnú debatu. Vtedy sa obracajú na odborníkov. Takých klientov má aj košická psychologička Lucia Vargová Ištvaniková.

Ako komunikovať s ľuďmi, ktorí neveria, že covid existuje? Čo im hovoriť, čo nie, akým tónom…

Určite nikto nemá rád, keď zvyšujeme hlas a robíme naňho nátlak. Je dôležité prispôsobiť komunikáciu tomu, aký ten človek je. Sú ľudia, s ktorými si treba otvoriť debatu o inej téme, vtiahnuť ich do nej a až potom prejsť na to, čo môžu vnímať citlivo. Na iných zas platí, keď ste dôraznejší, naliehavejší. To už musia vyhodnotiť príbuzní, kto je aký, a podľa toho k nemu pristupovať.

Najčastejšie ide o dospelé deti, ktoré ma vyhľadajú, lebo si nevedia poradiť s rodičmi, s ich názormi či so správaním. Ja vravím, že najväčším odborníkom na každého je jeho vlastné dieťa. Veľkú časť života sú spolu, takže vie, kadiaľ v diskusii cesta vedie a kadiaľ je to márne, lebo to už veľakrát vyskúšali.

Áno, ale my sa zhovárame práve preto, že tie deti nevedia s rodičmi pohnúť, nie sú schopné im napríklad vysvetliť dôsledky ich podceňovania pandémie. Nezaberá ani to, že okolo nich sa ľudia pre koronu dostávajú na hranicu života a smrti, alebo aj zomierajú. Čo by mali v komunikácii zmeniť, aby dosiahli nejaký efekt?

Na toto neexistujú univerzálne odpovede. Klientom napríklad odporúčam, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie