Denník N

Ministerstvo kultúry našlo milión eur na obnovu hradov, zapojiť sa opäť budú môcť aj nezamestnaní

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Foto - TASR
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Foto – TASR

Vďaka podpore projektu sa bude môcť na hrady vrátiť asi štvrtina ľudí, ktorí tam pracovali v minulosti.

Obnova hradov s pomocou uchádzačov o prácu napokon bude pokračovať aj túto sezónu, hoci to nebude v plnom rozsahu. Ministerstvo kultúry dá na pokračovanie projektu milión eur.

„Tento milión sme vyčlenili z nášho rozpočtu,“ hovorí Natália Milanová (OĽaNO). Peniaze sú podľa nej k dispozícii bez toho, že by ich niekde inde škrtli. „Nikto z kultúry sa nemusí obávať,“ dodala Milanová.

Peniaze z rezortu kultúry by mali pokryť výdavky na mzdy zamestnancov, ktorých si budú môcť občianske združenia či samosprávy obnovujúce hrady nájsť prostredníctvom úradov práce tak, ako to robili v minulosti.

„Sme radi, že sa podarilo nájsť riešenie, ako preklenúť toto obdobie a udržať tento úspešný program pri živote,“ hovorí Peter Herceg, predseda združenia, ktoré obnovuje ruiny kláštora Katarínka v Malých Karpatoch.

Z archívu Katarínky – pri príležitosti 400. výročia založenia františkánskeho kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej pri obciach Dechtice a Naháč. Foto – TASR

Kontinuita sa zachová

Vlani išlo na mzdy pracovníkov na obnove hradov 3,7 milióna eur prostredníctvom ministerstva práce.

Peniaze z ministerstva kultúry by tak podľa zástupcov združení mali vystačiť približne na štvrtinu pracovníkov v porovnaní s predošlými rokmi.

„V minulosti sme mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie