Denník N

Prerábky počas covidu: niekde kachličková manželská kríza, inde radosť zo spoločného diela

Ilustračné foto – Flickr.com/John Gillespie
Ilustračné foto – Flickr.com/John Gillespie

Štyri príbehy o tom, ako manželské páry (ne)zvládli skrášľovanie svojich príbytkov počas pandémie.

Jedna z otrepaných anekdot o partnerskom živote hovorí, že na základe toho, ako sa pár vedel zhodnúť a skoordinovať pri skladaní nábytku, sa dá predpovedať, ako dlho im to spolu vydrží.

Ako mnohé podobné anekdoty aj táto zjednodušuje a generalizuje, ale pravdou je, že spoločné projekty súvisiace so zveľaďovaním príbytku či jeho okolia majú potenciál otestovať partnerský vzťah. Napríklad to, či partneri vedia dosiahnuť kompromis, akí vedia byť veľkorysí alebo, naopak, šetrní, kto sa (ne)bojí odvážnych riešení, ako si vedia podeliť prácu, kto je viac praktický a kto skôr vizionár.

Telavivská bytová architektka Bella Karako, ktorá z titulu svojej profesie býva svedkom toho, ako sa páry, ale aj rodiny s väčšími deťmi správajú počas celého procesu – od návrhu až po realizáciu dizajnu svojho obydlia –, hovorí, že sa preto občas cíti aj ako psychologička či mediátorka.

„Väčšina klientov, pre ktorých som pracovala, boli ľudia, čo si z finančných alebo rodinných dôvodov môžu dovoliť komplexné služby bytového architekta len raz za život, a preto je to pre nich veľká vec. Veď sa tvorí niečo, v čom s najväčšou pravdepodobnosťou strávia desiatky rokov. Tie emócie, spory, kompromisy sú preto vypäté. Je to iné ako u klientov, ktorí si chcú dať navrhnúť alebo prerobiť nehnuteľnosť na to, aby ju komerčne využili, napríklad tak, že ju budú prenajímať,“ hovorí dizajnérka, ktorá sa minulý rok ani nezastavila, toľko mala práce.

Kachličková vojna

To potvrdzuje trend, ktorý sa objavil vo viacerých krajinách. Už viac ako rok trvajúcu pandémiu a skutočnosť, že mnoho ľudí zrazu malo viac času, lebo im odpadli aktivity mimo domova, využili niektoré rodiny na menšie či väčšie prerábky bytov či na úpravu okolia svojich príbytkov.

Boli aj takí, ktorých pandémia zastihla uprostred sťahovania, prípadne pri kúpe či predaji nehnuteľnosti, alebo takí, pre ktorých bola prerábka skôr nepríjemná nevyhnutnosť, lebo potrebovali vyriešiť prácu z domova a zároveň vytvoriť podmienky pre školákov odkázaných na online vyučovanie.

47-ročnú Barboru priviedla rekonštrukcia kuchyne a kúpeľne v dome, v ktorom bývala 15 rokov s manželom a dvomi deťmi, rovno k rozvodu. „Jasné, že sa nerozvádzame z dôvodu, že sme sa nedohodli na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy

    Teraz najčítanejšie