Denník N

Oscary zabojujú o budúcnosť Hollywoodu, zlaté sošky odovzdajú na vlakovej stanici

Minulý ročník vyhral juhokórejský film Parazit. Foto - oscars.org
Minulý ročník vyhral juhokórejský film Parazit. Foto – oscars.org

V nedeľu budú filmové Oscary. Väčšiu pozornosť než súťažiace filmy púta podoba ceremoniálu. Rozhodne o budúcnosti kinopriemyslu.

Oscary za takmer sto rokov existencie zažili už kadečo, na vlakovej stanici sa však budú odovzdávať po prvýkrát. Nie že by historická železničná budova z tridsiatych rokov v Los Angeles bola málo honosná. A nie že by presunutie večera do náhradných priestorov mimo tradičného Dolby Theater malo byť najväčšou tohtoročnou výzvou podujatia, ktoré sa koná v nedeľu (čiže pre nás Stredoeurópanov v noci na pondelok).

„Je to, ako vyrábať počas letu lietadlo,“ snažil sa opísať filmár Steven Soderbergh prípravu slávnosti uprostred pandémie.

Soderbergh je odborník na nakrúcanie v korone. Jeden film už takto zvládol, na ďalšom momentálne pracuje. Aj preto ho hollywoodska akadémia – spolu so Stacey Sherovou a Jesse Collinsom – oslovila na produkciu šou.

Mená producentov by za bežných okolností neboli zaujímavé. Zaujímavé by bolo to, kto budú víťazi, a nie to, kto zrežíroval televízny prenos plný ďakovania, prestrihov do publika a hudobných čísel na oživenie. Ale toto nebol úplne obyčajný rok. Oscary stoja na križovatke, ktorá rozhoduje nielen o ich budúcnosti.

V pondelok uvidíme, či to bola „zádušná omša za sezónu, ktorá sa nekonala,“ ako pred najhorším možným scenárom varujú kritici. Alebo to bol večer plný optimizmu filmového priemyslu, ktorý sa po pandémii dostáva z najhoršieho a pozerá s nádejou do budúcnosti.

Akadémia, samozrejme, sľubuje to druhé. Nechce len zastaviť prepad sledovanosti, ktorý prenosy Oscarov dlhodobo sužuje, ale aj zabojovať o budúcnosť kina, teda inštitúcie, ktorej hrozí zánik. Výnimočný ceremoniál by preto mal pripomínať zážitok, ktorý máte z kina.

Režisér Soderbergh namiesto série nudných ďakovačiek sľubuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie