Denník N

Záhrada na balkóne: Ľudia často robia chybu, keď pestujú v malých nádobách

Michala Hrnčiarová. Foto: Jana Míková
Michala Hrnčiarová. Foto: Jana Míková

Michala Hrnčiarová dokáže aj na malom petržalskom balkóne vypestovať množstvo ovocia, zeleniny a byliniek. V rozhovore okrem iného hovorí o tom:

  • čo sa dá doma efektívne vypestovať,
  • odkedy dokedy možno mať úrodu,
  • čo vysadiť na balkónoch otočených na sever,
  • ako rastliny hnojiť a opeľovať,
  • ako bojovať proti voškám.

Teraz je ideálny čas na sadenie rastlín. Aké ste už tento rok vysiali?

Začali sme sadiť už vo februári, takže už nám rastie hrášok, reďkovky, rukola, máme aj špenát, ktorý sa už dá dokonca jesť. Trvalky už tiež klíčia a vidno, čo po zime prežilo. Našťastie, väčšina prežila.

Čo plánujete vysadiť v najbližších dňoch?

Naše plány trochu ovplyvnilo zatepľovanie nášho bytového domu, takže sama neviem. Nie je jasné, ako dlho to môže trvať, čo všetko to ovplyvní. Ale pôvodne sme mali v pláne vysievať semená kvetov, pretože ich chceme mať na balkóne veľa. Verím, že to ešte stihneme. A v polovici mája príde čas na sadenice. Ak sa bude dať, budeme dávať von všetky sadenice, ktoré sme si doma predpestovali – rajčiny, papriky, čili.

Ak si ľudia nestihli vysiať rajčiny či papriky, môžu to ešte dobehnúť?

Jasné. Odporúčam však navštíviť miestne trhoviská a u lokálnych predajcov si nakúpiť kvalitné sadenice.

Zo semienok by to už nestihli?

To už nie, na papriky a rajčiny je už neskoro. No môžu ešte zo semien sadiť iné veci, napríklad cukinu, tekvicu alebo uhorky.

Ak by som tento víkend vysial reďkovky alebo hrášok, kedy budem mať prvú úrodu?

Zhruba o 60 dní reďkovku, o 90 dní hrach.

A kedy sa sezóna na balkóne končí?

Zväčša na prelome septembra a októbra. V októbri ešte mávame jahody alebo rajčiny, ale už vidno, že sa sezóna pomaly končí.

Foto: Foresterblog.sk

Ako ste sa dostali k pestovaniu vo veľkom na balkóne?

Ono to nie je úplne vo veľkom, lebo náš balkón nie je veľmi veľký. Ale ak niekto má väčší balkón a dobre riešenú statiku, tak vie toho vypestovať naozaj dosť veľa. My sme sa k tomu dostali zo zvedavosti. Špekulovali sme – ak vieme vypestovať rajčiny, tak poďme skúsiť aj iné druhy. Nie každý má totiž na balkóne cukiny alebo melóny. Systémom pokus-omyl sme sa dostali k našej „stálej ponuke“, teda ustálenému zoznamu toho, čo pestujeme.

Pestovali ste na balkóne odmalička?

To nie. No keď sme sa s priateľom nasťahovali do nášho prvého spoločného bytu a mali sme krásny balkón uprostred bratislavského Starého Mesta, tak to bola plocha, ktorá si žiadala niečo vysadiť. A keď sme si neskôr kúpili vlastný byt, mali sme tam krásny slnečný balkón a chceli sme sa na ňom cítiť príjemne. Chceli sme tam mať pekné sedačky a pohodlie, ale ja sa nedokážem cítiť pohodlne, ak okolo mňa nie je zeleň a kvety.

Takže stále sa na balkón zmestíte aj vy, nie iba rastliny?

Prešli sme si aj obdobím, keď sa to úplne nedalo a zmestili sme sa tam len tak, aby sme rastliny poliali. Povedali sme si, že toto nie je to, čo úplne chceme a hľadali sme kompromis, aby sme sa tam mohli posadiť a aj tam niečo pestovať.

Nevedie táto vaša pestovateľská záľuba k úvahám o presťahovaní sa na dedinu alebo do bytu s väčšou terasou?

Ani nie. Myslím si, že pestovanie sa dá robiť v pohode aj v meste, existujú komunitné záhrady, predzáhradky, balkóny či terasy. Musela by som mať veľkú chuť pestovať naozaj vo veľkom, aby ma to inšpirovalo presunúť sa niekam na dedinu.

Začali ste sa už starať aj o predzáhradku pri paneláku?

Tá naša je, bohužiaľ, v tieni iného domu, navyše je pod stromami a sú na nej kríky. No máme takú plochu za domom, kde som chcela vysadiť nejaké ovocné kríčky a deti by si tam mohli zbierať napríklad čučoriedky. Moja stará mama to tak mala, bývala v malom meste pod Tatrami a medzi tými starými Baťovými domami pestovali maliny a iné drobné ovocie. Deti tam behali, občas si niečo zobli a robilo to veľmi príjemný komunitný dojem. Rozmýšľala som, že by to bolo fajn aj u nás, ale práve nám tam zložili lešenie, takže tento rok to neprichádza do úvahy.

Nadácia mesta Bratislavy nedávno vypísala grant na skrášlenie komunitných a verejných priestorov, špeciálne so zámerom vytvárania komunitných záhrad. Je k tomu aj celý manuál, čo je potrebné na založenie komunitnej záhrady. Pôvodne som teda rozmýšľala o využití týchto peňazí, dalo by sa tam za ne niečo vysadiť, len tam máme to lešenie.

Aké rastliny pestujete na balkóne každý rok?

Určite jahody, tie mám veľmi rada, lebo starostlivosť o ne je veľmi jednoduchá, rastú veľa a dlho, majú ich rady deti. Potom rajčiny, ktoré máme tiež veľmi radi a sú pomerne jednoduché na pestovanie. Znesú náš teplý balkón, rastú dlho a plodia vo veľkých množstvách. A dajú sa pestovať rôzne odrody, ktoré sa nedajú kúpiť v obchode.

Akú najväčšiu rastlinu ste mali na balkóne?

Najväčšie sú teraz figy, už sú celkom veľké a uvidíme, ako dlho ich budeme môcť mať na balkóne. Skúšali sme cukinu, bolo to fajn, ale potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Príroda

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie