Denník N

Vydavateľ Fulmek: Haščákovi som hovoril, že Kočner a Gorila sú problém (+ podcast a video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak Denník SME vlastní Soros, tak potom má Robert Fico mozog Blahu, hovorí riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek po tom, čo Penta odišla z Petit Pressu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Finančná skupina Penta predala svoj podiel vo vydavateľstve Petit Press, pod ktoré patrí aj denník SME. Dlhoročný riaditeľ vydavateľstva Alexej Fulmek rozpráva o Haščákovi, Kočnerovi, Ficovi aj Sorosovi a nízkych pudoch.

Čo ste si prvýkrát pomysleli, keď ste sa v roku 2014 dozvedeli, že Penta chce kúpiť podiel v Petit Presse?

Čítal som to u Motejlka na jeho serveri a neveril som tomu.

Nebolo to tak, že sa to už nejaký čas hovorilo?

Prvý mi to povedal Jozef Dukes, ktorý predával Pente Plusku. Povedal som mu, že je to nezmysel, lebo sme s Nemcami dohodnutí na tom, že to kupuje Prvá slovenská investičná skupina a nemal som dôvod tomu veriť. Potom Motejlek zverejnil tú správu, stále som tomu neveril. Keď mi však zavolal Johannes Werle, že podiel predali agentúre SITA, tak som vedel, že SITA pri svojej výkonnosti nemôže takýto podiel kúpiť, a pochopil som, že je za tým Penta. Napísal som Haščákovi, ten mi to potvrdil a bolo to vonku. Pomyslel som si, že s tým bude obrovský problém.

Vtedy sa hovorilo, že Penta ponúka za podiel vo vydavateľstve až 15 miliónov eur, čo bola absolútne premrštená cena. Ako ste to vnímali?

Ich pôvodný plán bol, že kúpia 50 percent od Nemcov a následne ponúknu rovnakú sumu nášmu vydavateľovi Prvej slovenskej investičnej, a zdalo sa im, že oni to predajú. Suma bola premrštená. Ponúkli 15 miliónov plus 20 percent, čiže 18 miliónov za dva roky, veľmi atraktívna ponuka. Peter Vajda to odmietol s tým, že predávať sa nič nebude, a začali sa dlhé rokovania, aby sme ich dostali do minority.

Prečo boli ochotní platiť tak veľa?

Malo to logiku. Najväčšie vydavateľstvo bolo Ringier Axel Springer. Získavali Plusku, čiže chceli si kúpiť dvojku a trojku na trhu a spojiť to. Počítali s nejakým exodom ľudí, Haščák si však myslel, že odíde do desať ľudí. Jemu sa nezdalo, že je tu obrovské riziko toho, že by bol denník SME úplne zničený.

Vydavateľ SME Fulmek: Haščákovi som hovoril, že Kočner a Gorila sú problém (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Je dnes už zrejmé, že si kupovali vplyv? Dospiva otvorene o médiách hovoril ako o atómovom kufríku.

Dospivovi som volal a povedal som mu, že si nemôže dovoliť takéto výroky, keď sú akcionári Petit Pressu, chránil som firmu. Mal som tam akcionára, ktorý sa volá Penta, a musel som s ním robiť. Zároveň som novinárom hovoril, že by mali písať nie, že Dospiva má atómový kufrík, ale, že je samoľúby muž, ktorý má rád veľkohubé výroky. U nás síce vplyv nemá, ale volá to atómový kufrík.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie