Denník N

Pápež zjednodušil katolíkom zrušenie manželstva

Pápež František priniesol do Vatikánu otvorenejší prístup k potrebám ľudí. Konzervatívne kruhy s tým však majú problém. FOTO - AP
Pápež František priniesol do Vatikánu otvorenejší prístup k potrebám ľudí. Konzervatívne kruhy s tým však majú problém. FOTO – AP

František nemení odmietavú politiku Vatikánu k rozvodom, skôr je uznaním stavu modernej rodiny.

Pápež František výrazne uľahčil proces anulácie manželstva. Potrebné už nebude vyjadrenie dvoch cirkevných súdov, ale jedného. Zavedie sa zrýchlené konanie v prípadoch manželstiev, kde došlo k domácemu násiliu alebo k nevere a znížia sa poplatky, aby sa stala dostupnou aj pre chudobných.

Anulácia nie je rozvod, ktorý katolícka cirkev neuznáva. Je to vyhlásenie o neplatnosti manželstva. Dôvodom na anuláciu môže byť to, že jeden z partnerov nechce mať deti, či to, že pri vstupe do manželstva si plne neuvedomoval, že ide o celoživotný záväzok, alebo stratil vieru.

Americká televízia CNN uvádza, že v roku 2012 bolo 40 811 žiadostí o anuláciu, 83 percentám vyhoveli. V Afrike anuláciu povolili len 61 percentám žiadateľov.

Tieto čísla zrejme neodrážajú reálny počet katolíckych párov, ktoré by chceli zrušiť svoje manželstvo. Mnohí tak neurobia zo strachu z dlhého procesu aj finančných nákladov.

Ak sa katolík rozvedie na civilnom súde a nedal si manželstvo anulovať cirkvou, nemôže sa už znovu sobášiť v kostole, ak uzavrel civilné manželstvo a nedal si anulovať predchádzajúce, nemôže dostať sviatosť prijímania. Mnohí rozvedení katolíci to označujú za veľmi nepríjemné a cítia, že cirkev ich vytláča na okraj.

Nepodporujeme rozchody, len ich uľahčujeme

Ani toto pápežovo rozhodnutie, ktoré začne platiť 8. decembra, neznamená, že cirkev podporuje rozvody. Skôr je uznaním stavu modernej rodiny a toho, s čím sa manželstvá potýkajú.

„František opätovne ukázal iný prístup, ktorý hovorí – pozrime sa na ľudí v laviciach, na poliach a odpovedzme na ich existenciálne potreby,“ objasnil pápežov prístup britskému denníku Guardian americký profesor teológie James Bretzke.

Františkova skúsenosť z Argentíny a všeobecne Latinskej Ameriky, kde je anulácia manželstva dlhodobý až traumatizujúci proces umocnený tým, že napríklad na rozdiel od bohatších európskych či amerických katolíkov si miestni ľudia nemôžu zaplatiť cirkevného právnika, bola zrejme hnacím motorom jeho iniciatívy, ktorá ho odlišuje od jeho konzervatívnych predchodcov.

Je aj jeho príspevkom k takzvanému Jubilejnému roku. Prednedávnom pri jeho príležitosti ohlásil aj to, že odpustenie žene, ktorá bola na potrate, môže dať aj kňaz. Doteraz to mohol urobiť len biskup.

Netradičná verejná kritika

Niektorí analytici si myslia, že pápež sa otvorenejším prístupom k rodinným a sexuálnym otázkam snaží zastaviť odliv veriacich, ktorým sa cirkev zdá príliš prísna a odtrhnutá od reality.

Faktom však je, že František nie je žiaden revolucionár v zmysle prepisovania katolíckej doktríny, len žiada o milosť a láskavejší prístup kňazov k veriacim a hriešnikom.

Aj tak sa jeho aktivity nestretávajú len s nadšením. Washington Post vo svojej analýze píše o rastúcom disente voči Františkovi medzi konzervatívnymi klerikmi na rôznych úrovniach, ale aj medzi veriacimi.

Prejavuje sa nielen vyhláseniami, že pápežova moc nie je neobmedzená, únikmi do médií, ale aj na vatikánske pomery netradičnou verejnou kritikou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie