Denník N

Kaliňák: Nechceme obnovenie hraníc vnútri Schengenu

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto - TASR
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto – TASR

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) nevidí riešenie v návrhoch na hraničné kontroly aj vo vnútri schengenského systému. Takýto návrh sa objavil cez víkend na stretnutí ministrov vnútra Únie.

Je na Slovensku zvýšené riziko teroristických útokov?

V tejto chvíli nemáme žiadnu informáciu o tom, že by Slovensku hrozilo bezprostredné ohrozenie a že by tu bolo zvýšené riziko teroristických útokov. Analýza rizík je u nás veľmi intenzívna a režim, ktorý máme nastavený, vie byť veľmi slušnou prevenciou.

V EÚ sa začali objavovať návrhy, aby sa narušil doterajší systém schengenského priestoru a minimálne v jeho časti by sa mali zaviesť hraničné kontroly. Je to dobrý nápad?

Predovšetkým je to náznak ústupu od základných vymožeností a pravidiel Európskej únie. Ukazovalo by to, že nedokážeme zaistiť našu vnútornú bezpečnosť. Ochrana vonkajších hraníc Únie je úplne zásadné opatrenie. Rovnako namieste je sprísnenie azylových procesov, i keď z tohto pohľadu je Slovensko na čele a často sme za náš tvrdý azylový režim aj kritizovaní. Vnútorné hranice sú otázkou pohybu tých, čo už v schengenskom priestore sú, a na to by mali mať dostatočné zdroje všetky bezpečnostné agentúry. Nemyslím si, že by toto opatrenie vyriešilo nejakú akútnu teroristickú hrozbu.

Funguje výmena informácií o rizikových osobách vo vnútri Schengenu dobre?

Výborne. Takisto jednotlivé protiteroristické centrá, z ktorých jedno má aj Slovensko. Informácie si vymieňajú veľmi rýchlo a mnohé prípady sa vďaka nim úspešne realizovali. Aj vo Francúzsku boli mnohé útoky pred týmito poslednými zmarené. Ale neviem, či to dokáže vyriešiť zavretie hraníc. Na takýto cestovateľský terorizmus – že by niekto žijúci v jednej krajine Schengenu urobil útok v druhej – si nepamätám. Aj v prípade Francúzska to boli v úvodzovkách domáci. To, čo je možno rozhodujúce, je zamerať sa na tých, ktorí vycestovali z Únie a po výcviku alebo bojoch sa chceli vrátiť. Skôr to je téma.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie