Denník N

High 5ive: Je deň knihy, tak sa ponorme do tlačeného univerza!

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Dnešný deň, v ktorý nás mali (už dávno) opustiť Shakespeare i Cervantes, je pripomienkou knihy. Tak listujme. Nemusí však ísť len o vysokú literatúru. Dokonca to nemusí byť ani text, ale zaujímavý vizuálny počin. Pri príležitosti Svetového dňa kníh a autorských práv pozývam do tlačeného univerza:

Memoáre rockových hviezd nesú so sebou dva problémy. Buď autori nevedia písať, alebo nás ich príhody bohémskeho života môžu rýchlo omrzieť. Netipoval by som, že sa práve Fleovi z Red Hot Chili Peppers podarí z tohto rámca vykročiť. Vo svojej knihe Acid for the Children sa totiž zameral na svoj útly vek pred založením skupiny.

Asi by ste netipovali, že tento pán ako tínedžer hltal knihy a napriek tomu, že žil väčšinou na ulici, nasával tlačenú kultúru plnými dúškami. Ak nestíhate čítať jeho pamäti, dajte si epizódu so skvelého podcastu Broken Record, v ktorej sa slávny basgitarista baví s Malcolmom Gladwellom. Je tam smiech aj slza a stojí to za to.

*

Medzi rozšírené výtvarné disciplíny počas vyučovania na školách kedysi patrilo kreslenie názvov hudobných skupín na peračníky a obaly zošitov. Obzvlášť sa na to hodila kategória heavy metalu, keďže skupiny tohto žánru si potrpeli na vycibrený grafický dizajn. K fanúšikovstvu patrila schopnosť detailne zachytiť logo skupiny.

Generácia, ktorá to zažila, má teraz príležitosť si túto techniku oživiť. Podľa vzoru maľovaniek pre dospelých je tu totiž séria Rock Nʼ Roll Colouring Books. Logá kapiel už kresliť netreba, stačí sa trafiť do správnych farieb. Dá sa k tomu pustiť aj ten Motörhead, ale pretože ide o upokojenie nervov, tak skôr niečo pokojnejšie.

*

České vydavateľstvo Nová beseda som si všimol hneď pri jeho zrode. Páčil sa mi ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie