Denník N

Nemecká politika je hore nohami

Annalena Baerbocková so zeleným orlom počas zjazdu nemeckej strany Zelených 27. januára 2018 v Hannoveri. Foto – TASR/AP
Annalena Baerbocková so zeleným orlom počas zjazdu nemeckej strany Zelených 27. januára 2018 v Hannoveri. Foto – TASR/AP

Z kedysi divokých Zelených v poslednom čase vyžaruje najmä vzájomná harmónia, kým zvyčajne vysoko disciplinovaní konzervatívci sa blížia k občianskej vojne.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Jeden výsledok nemeckých spolkových volieb, ktoré sa budú konať 26. septembra, sa už dnes javí ako veľmi pravdepodobný. Štyridsaťročná žena s dvoma malými deťmi a pôsobivými schopnosťami v skoku na trampolíne, no bez vládnych skúseností, sa stane buď spolkovou kancelárkou, alebo vicekancelárkou.

Volá sa Annalena Baerbocková. Je jednou z dvojice lídrov ekologickej strany Zelených a od tohto týždňa aj jej kandidátkou na post po odchádzajúcej kancelárke Angele Merkelovej.

Nová hviezda

Ohromujúce je už to, že sa jej snaha nepovažuje za niečo utopické. Jej strana bola založená až v roku jej narodenia. Roky pripomínala viac hippie ášram ako vyzretú politickú silu. V súčasnosti však Zelení pohodlne sedia v politickom strede najväčšej európskej ekonomiky.

Hoci vo voľbách v roku 2017 získali menej ako 9 percent, v súčasnosti majú v prieskumoch nad 20 percent. To z nich robí druhú najsilnejšiu stranu po konzervatívnom bloku. Rozhodujúce je tiež to, že sa javia ako nevyhnutná súčasť budúcej koalície. Buď povedú vládu s inými stranami, pričom kancelárkou bude Baerbocková, alebo budú menšími partnermi konzervatívcov s Baerbockovou na druhom mieste.

Víťaz s nechuťou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie