Denník N

Ak musíte dieťa o niečo žiadať 20-krát, kto je tu ten ignorant? pýta sa autorka knihy o výchove

Jedným z prvých krokov je uvedomiť si, ako často dieťa do niečoho nútime, vraví Michaeleen Doucleffová. Foto – Simone Anne
Jedným z prvých krokov je uvedomiť si, ako často dieťa do niečoho nútime, vraví Michaeleen Doucleffová. Foto – Simone Anne

My západní rodičia deti vychovávame ako nikde inde na svete – neustále im niečo prikazujeme, vymýšľame im program a ignorujeme ich chyby. Ani trojročné dieťa nemá rado, keď ho niekto sekíruje, mali by sme mu radšej preukazovať rešpekt, hovorí autorka knihy o výchove detí v komunitách lovcov a zberačov Michaeleen Doucleffová.

Ako je možné, že mayské deti dobrovoľne pomáhajú v domácnosti? Prečo sa inuitský rodič nenaštve, keď ho dieťa neposlúcha? A do akej miery by sme ako lovci a zberači dokázali vychovávať deti aj my?

Jedna z otázok, ktoré sama sebe v úvodných kapitolách svojej novej knihy kladiete, znie: „Zabudla moja kultúra na najlepší spôsob, ako vychovávať deti?“ Čo by ste na túto otázku odpovedali dnes, po tom, čo ste napísali o rodičovstve celú knihu?

Že sme to ako celok zabudli. Samozrejme, existujú rôzne druhy rodičovstva, ale myslím si, že štýl výchovy, o ktorom sa učíme z kníh a od expertov, nie je vo všeobecnosti ani veľmi účinný, ani udržateľný. Je skôr vyčerpávajúci a vytvára mnoho konfliktov.

K napísaniu knihy vás inšpirovala vlastná skúsenosť. So svojou trojročnou dcérou Rosy ste mali veľmi komplikovaný vzťah – často mala záchvaty hnevu, niekedy vás udrela, niekoľkokrát dokonca odišla sama z domu. Keď sa na to pozriete spätne, v čom ste ako rodič robili najväčšiu chybu?

V prvom rade som sa prehnane snažila kontrolovať jej správanie. Myslela som si, že jej neustále musím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie