Denník N

Glváč chystá najväčší zbrojný kontrakt, chce vrtuľníky Black Hawk

Stroje UH-60 Black Hawk využíva americká armáda už od sedemdesiatych rokov. Vrtuľníky majú niekoľko verzií a sú priebežne modernizované. Foto - Aero Vodochody
Stroje UH-60 Black Hawk využíva americká armáda už od sedemdesiatych rokov. Vrtuľníky majú niekoľko verzií a sú priebežne modernizované. Foto – Aero Vodochody

Slovenské ministerstvo obrany dostalo z USA ponuku na deväť vrtuľníkov Black Hawk v maximálnej cene 300 miliónov eur.

Transportný vrtuľník Black Hawk je skutočnou stálicou americkej armády. Za posledných 30 rokov využila tieto stroje snáď na všetkých svojich významných misiách.

Celosvetovú publicitu im zaistil napríklad hollywoodsky film Čierny jastrab zostrelený, podobne ako ich nasadenie pri zabití teroristu Usámu bin Ládina.

Práve robustné americké vrtuľníky si najnovšie vyhliadol minister obrany Martin Glváč so svojimi úradníkmi. Podľa jeho predstáv by Black Hawk mohol v našej armáde nahradiť dosluhujúce ruské stroje MI-17.

„Od americkej vlády sme dostali ponuku na deväť vrtuľníkov Black Hawk,“ oznámil minister na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po jeho návrate z oficiálnej návštevy USA.

 

Svojim objemom by šlo o najväčšiu zákazku slovenskej armády vôbec – cena kontraktu môže dosiahnuť až 300 miliónov eur. „Ide o maximálnu možnú sumu, na ktorú by táto zákazka vyšla. Splátky by sme však mali rozložené na niekoľko rokov,“ dodal minister.

Podľa Glváča zatiaľ stále nie je isté, či Slovensko ponuku prijme – prípadný kontrakt má najprv prerokovať vláda a Bezpečnostná rada štátu. Okrem toho sľubuje, že na rozdiel od doterajších zvyklostí sa o nákupe bude baviť aj s opozíciou.

Napriek tomu už teraz minister hovorí o vrtuľníkoch Black Hawk ako takmer o hotovej veci. „Ak by sme ponuku prijali, prvé dva vrtuľníky by sme mohli mať už do jedného roka,“ dodal minister.

[poll id=“20″]

Výhodný nákup?

Faktom je, že o potrebe nakúpiť moderné vrtuľníky hovoria ministerstvo aj vojaci niekoľko rokov. Súčasným strojom MI-17 totiž končí životnosť a ich prevádzku ohrozujú aj napäté vzťahy s Ruskom – v prípade vyhrotenia situácie by Slovensko mohlo prísť o dodávky náhradných dielov.

Stredne-ťažké americké vrtuľníky Black Hawk však nie sú zďaleka jediným typom na trhu.

Slovenská armáda v súčasnosti potrebuje takzvaný viacúčelový stroj – helikoptéru, ktorú by vojaci mohli využiť na bojové nasadenie, podobne ako na prepravu výsadkárov či materiálu. Len v Európe ponúka takýto typ vrtuľníku konzorcium Airbus alebo taliansko-britská spoločnosť AgustaWestland.

Napríklad české ministerstvo obrany, ktoré sa ocitlo podobnej situácii, v plánuje vypísať na nové vrtuľníky otvorenú súťaži, do ktorej by sa mohli prihlásiť viacerí výrobcovia.

Naproti tomu Glváč vyzdvihuje možnosť priamo nakúpiť vrtuľníky od americkej vlády.

Komenár Romana Pataja
Uu vojakov sa netransparentnosť stala tolerovaným štandardom. Vedeniu ministerstva prešla pri spartanoch i puškách. Teraz ideme kupovať vrtuľníky. Môžu stáť až tristo miliónov eur.

Ceny ako pre americkú armádu

Prípadná zákazka na vrtuľníky Black Hawk by podľa ministra prebehla cez americký program Foreign Military Sales. Slovenská armáda by tak neuzatvárala zmluvu priamo s výrobcom vrtuľníkov, firmou Sikorsky, ale s americkou vládnou agentúrou. „Nakupovali by sme za najnižšie možné ceny,“ zdôraznil Glváč.

Jeho vyjadrenie podporil na tlačovej konferencii aj americký veľvyslanec Theodore Sedgwick. „V rámci tohto programu môžu naši partneri nakupovať za rovnaké ceny ako americká armáda. A keďže naša armáda je veľká, dokáže si vyjednať značné zľavy,“ povedal ambasádor.

Cena kontraktu by podľa neho nezahŕňala len nákup vrtuľníkov, ale aj potrebný výcvik posádok, prísun náhradných dielov a servis na dva roky. „Nehrozilo by, že po nákupe by vznikli ďalšie významné náklady súvisiace s prevádzkou,“ dodal Sedgwick.

Veľvyslanec navyše sľubuje, že zákazka by bola transparentná – minimalizoval by sa akýkoľvek priestor pre sprostredkovateľov. „Išlo by o kontakt medzi dvoma vládami,“ spresnil.

Dobrá správa pre Pentu

Ktorú verziu by Slovensko dostalo, zatiaľ nie je jasné. Pravdepodobne by šlo o model S-70i, ktorý sa kompletuje v Poľsku a je určený pre neamerických zákazníkov.

Kontrakt by v tomto prípade znamenal dobrú správu aj pre finančnú skupinu Penta: kokpity vrtuľníku sa vyrábajú v českej leteckej fabrike Aero Vodochody, ktorú táto skupina stopercentne vlastní.

Servis vrtuľníkov by sa však podľa ministra mohol zabezpečiť na Slovensku v armádnom podniku Letecké opravovne Trenčín. „Ak budeme dostatočne aktívni a rýchli, môžeme servis dostať na Slovensko, čo by znamenalo aj istotu pracovných miest,“ hovorí Glváč.

V každom prípade: pokiaľ ministerstvo zákazku podpíše, slovenská armáda získa vrtuľník, ktorým sa vyzbrojili už dve desiatky krajín po celom svete, vrátane susedného Rakúska.

„Black Hawk je osvedčený stroj, ktorý má veľa využití. Vojaci ho môžu nasadiť na evakuáciu osôb podobne, ako ho môžu vybaviť zbraňovými systémami, aby slúžil ako bojová podpora,“ vysvetľuje český letecký publicista Tomáš Soušek.

Takéto očakávania má od neho aj vedenie slovenskej armády. „Vyhovuje všetkým naším požiadavkám,“ povedal náčelník generálneho štábu Milan Maxim.

Minister vyzbrojovač

Dvadsaťmetrové vrtuľníky sú však zároveň náročné na prevádzku. „Ich prevádzka určite nie je lacná. Pri niektorých verziách treba pomerne časté revízie,“ približuje Soušek.

Naopak vedenie armády zdôrazňuje, že prevádzka vrtuľníkov Black Hawk bude stále úspornejšia, než je prevádzka súčasných ruských strojov.

„Ak nepočítame náklady na pohonné látky, tak letová hodina vrtuľníkov MI-17 dnes vychádza na 6600 eur. V prípade nových vrtuľníkov máme požiadavky, aby nepresiahla 3400 eur,“ spresnil generál Maxim.

Glváč uisťuje, že s peniazmi problém nebude. „Máme predrokované s premiérom a ministrom financií, že na takéto projekty môžeme dostať peniaze aj nad rámec rozpočtu ministerstva obrany,“ dodal Glváč.

V jeho prípade pritom nejde zďaleka o jediný veľký nákup, ktorý si naplánoval.

Už vlani na jeseň dal podpísať zákazku na dve transportné lietadlá Spartan za 100 miliónov eur. Zároveň v tichosti odsúhlasil nákup stoviek útočných pušiek.

V súčasnosti chystá nákup radarov pre protivzdušnú obranu a vyjednáva tiež o prenájme švédskych stíhačiek Gripen.

Ministrove zbrojné ambície pred novinármi pochválil aj americký veľvyslanec. „Ak bude modernizácia vrtuľníkov schválená, zanechá minister Glváč po sebe významné dedičstvo,“ uviedol Sedgwick.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie