Denník N

Jar na tanieri: ochutnajte polievky podľa známych foodblogerov

Hľadáte inšpiráciu na ľahkú jarnú polievku? Tu sú tri originálne recepty od vašich obľúbených foodblogerov.

Hrášková polievka s feniklom od The Story of a Cake
(Bez lepku a laktózy)

Hrášková polievka s feniklom od The Story of a Cake

SUROVINY:

2 PL rastlinného oleja
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 ks menší fenikel
350 – 400 g mrazený alebo čerstvý hrášok
7 – 8 dl vývar alebo voda
1-1,5 dl K-free šľahačkovej smotany
soľ, mleté čierne korenie

na ozdobu vňať fenikla, tekvicové a konopné semienka, smotana a hrachové klíčky

POSTUP:

  1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Po 5 minútach pridáme pretlačené cesnakové strúčiky a restujeme ešte asi 1 min. Pridáme nakrájaný fenikel, krátko opražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Ďalej prilievame vývar podľa toho, či chceme hustejšiu alebo redšiu polievku.
  2. 15 minút povaríme a pridáme hrášok. Chvíľu povaríme, osolíme, okoreníme podľa chuti, rozmixujeme ponorným mixérom a na záver pridáme K-free šľahačkovú smotanu. Polievku privedieme do varu a minútu povaríme.
  3. Polievku servírujeme ozdobenú feniklovou vňaťou, semienkami, smotanou a hrachovými klíčkami.

Zeleninová karí polievka od Metal Head in the Kitchen
(Bez lepku a laktózy)

Zeleninová karí polievka od Metal Head in the Kitchen

SUROVINY:

1000 ml  zeleninového vývaru
500 ml K-free mlieka
2 mrkvy
1 cibuľa
1 baklažán
2 pl olivového oleja
1 pl karí korenia
½ čl zázvoru (korenie)
3 strúčiky cesnaku

Na topping:
100 g tofu
2 čl olivového oleja
papričky jalapeňos
koriander

POSTUP:

  1. V hlbšom hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Použijeme polovicu očisteného baklažánu, druhú opražíme spolu s tofu. Zeleninu chvíľku podusíme a prilejeme vývar.
  2. Varíme asi 30 minút, aby zelenina jemne zmäkla, a zalejeme mliekom. Pridáme koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte 10 minút.
  3. Na oleji orestujeme druhú polovicu baklažánu spoločne s tofu, ochutíme soľou.
  4. Polievku servírujeme s opraženým tofu a baklažánom, nakrájanou papričkou jalapeňos a koriandrom na zvýraznenie chuti.

Polievka z medvedieho cesnaku od Lenivej kuchárky
(Bez lepku a laktózy)

Polievka z medvedieho cesnaku od Lenivej kuchárky

SUROVINY:

2 šalotky
3 stredne veľké zemiaky
2 stonky zeleru
1 karfiol romanesco
100 g medvedieho cesnaku
bezlaktózové maslo K-free
200 g uvareného cíceru
panenský olivový olej K-Bio
soľ, čierne korenie a mletý cesnak
bezlaktózová smotana na šľahanie K-free

POSTUP:

  1. Na masle opečieme nadrobno nasekané šalotky dosklovita. Pridáme nakrájané zemiaky a nakrájaný stonkový zeler, premiešame a chvíľku opekáme. Zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,2 l) a necháme prikryté variť na miernom plameni. Karfiol rozdelíme na ružičky, osolíme, polejeme trochou olivového oleja a  premiešame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi  20 – 25 minút, zatiaľ si pripravíme cícer.
  2. Do menšej formy presypeme odkvapkaný cícer, polejeme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme korením a mletým cesnakom. Premiešame a vložíme do rúry k pečenému karfiolu na posledných 15 minút. Keď sú zemiaky uvarené, karfiol a cícer upečené, pridáme do polievky karfiol a polovicu cíceru. Pár ružičiek karfiolu odložíme na ozdobu. Pridáme na kúsky nasekaný medvedí cesnak a polievku rozmixujeme.
  3. Dosolíme a dokoreníme. Servírujeme s chrumkavým cícerom a ružičkami karfiolu. Ak by ste chceli zjemniť chuť medvedieho cesnaku, pridajte na záver do polievky ešte trochu bezlaktózovej smotany na šľahanie.

Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu chutných jarných polievok bez lepku a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.

Zdravie

Teraz najčítanejšie