Denník N

Propagoval ju aj Matovič. Odborníci kritizujú štatistiku maďarskej vlády, kde Sputnik je najlepší a Pfizer najhorší

Maďarská vláda zverejnila štatistiku, podľa ktorej z piatich vakcín používaných v Maďarsku majú najlepšie výsledky ruský Sputnik V a čínsky Sinopharm. Viacerí odborníci však tieto údaje spochybňujú.

Šéf maďarského úradu vlády Gergely Gulyás minulý štvrtok povedal, že vláda má k dispozícii údaje o účinnosti piatich vakcín proti koronavírusu používaných v Maďarsku.

Podľa týchto údajov je Sinopharm lepší ako Pfizer a Sputnik je najlepší, dodal politik. Jeho slová potvrdila tabuľka, ktorú maďarská vláda zverejnila v nedeľu na Facebooku.

„Ľavicoví politici pokračujú vo svojej kampani proti očkovaniu viacerými spôsobmi. Jednou formou tejto kampane je, že spochybňujú účinnosť niektorých typov vakcín. Preto vláda zverejňuje údaje o nákazách a úmrtiach po očkovaní. Z týchto údajov je dobre vidieť, že všetky vakcíny používané v Maďarsku sú účinné a poskytujú silnú ochranu proti nákaze,“ píše maďarská vláda.

Matovičovi sa to páči

„Kto hovoril, že východné vakcíny sú nebezpečné?“ komentoval údaje minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a dodal, že tento týždeň príde do Maďarska 480-tisíc dávok Sputnika a 400-tisíc dávok Sinopharmu.

Tabuľku zdieľal na Facebooku aj slovenský minister financií a ešte pred mesiacom premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý osobne koordinoval dovoz Sputnika na Slovensko pomocou kontaktov, ktoré mu odporučil Viktor Orbán.

„Ak by Vás zaujímali dáta z reálnej praxe po očkovaní v Maďarsku, v tabuľke nájdete porovnanie vakcín podľa toho, koľko ľudí po druhom očkovaní ochorelo a koľko zomrelo. Pozor – nejde o úmrtia kvôli očkovaniu, ale o úmrtia na covid napriek očkovaniu. Verím, že to niekto šikovný prerobí aj do slovenčiny,“ napísal expremiér.

Štatistiku maďarskej vlády na svojom Twitteri zdieľal aj výrobca ruského Sputnika V v anglickom preklade, porovnávajúc ruskú očkovaciu látku s ostatnými.

Na tabuľku kriticky zareagovalo viac maďarských odborníkov, medzi nimi aj svetoznáma biologička Katalin Karikó, ktorá vyvinula technológiu mRNA používanú vakcínami Pfizer-BionTech a Moderna.

Čo hovorí tabuľka?

Tabuľka porovnáva dva typy údajov: koľko ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie