Denník N

Zuzana Vasičáková Očenášová: Za výsmechom konšpiračným teóriám môže byť náš skrytý strach z iracionality

Zuzana Vasičáková Očenášová. Foto - archív Z. V. O.
Zuzana Vasičáková Očenášová. Foto – archív Z. V. O.

„Keď nám niekto začne rozprávať konšpiračnú teóriu, naša prvotná reakcia je vždy o nás samých. Môžeme sa týmito informáciami cítiť natoľko ohrození, že daného človeka prestaneme počúvať,“ hovorí právnička a mediátorka Zuzana Vasičáková Očenášová.

Aj výsmech je podľa nej istá forma agresie, akou chceme znemožniť nepriateľa, ktorého sa v skutočnosti bojíme. „To, čo považujeme za iracionálne, nám naháňa strach, pretože našou istotou je vláda rozumu,“ vysvetľuje v rozhovore.

Za rok izolácie v dobe pandémie sme sa viacerí stretli s tým, že sa ľudia v našom okolí alebo v našej rodine zmenili. Prečo v čase neistoty dochádza k polarizácii a extremizácii názorov?

Kedysi som čítala výskum, v ktorom merali reakcie ľudí pred skokom s padákom z lietadla. V momente vysokej neistoty, keď subjektívne vyhodnocujeme, že sme ohrození/ohrozené, začne naša fantázia pracovať na plné obrátky. V kútoch našej mysle a vo svete okolo hľadá istotu, o ktorú by sa mohla oprieť.

Aj konšpirácie sú do istej miery spôsobom, akým sa dnes niektorí ľudia snažia nájsť „istotu“ v brutálne neistom svete, v ktorom sa každý deň mnoho vecí mení, prichádzajú protichodné informácie a všade naokolo vládne chaos. Na pozadí tohto celého navyše ľudia vnímajú najväčšieho strašiaka pandémie – smrť. V krátkodobom meradle si myslím, že nájsť konšpiračnú teóriu je to najlepšie, čo môžu pre seba urobiť, pretože sa tak oprú o jedinú „istotu“, ktorú našli. V dlhodobom meradle to, samozrejme, funguje menej.

Ako na takéto zmeny v ľuďoch v našom okolí reagovať, ak v konšpiračné teórie neveríme?

V prvom rade by naozaj bolo dobré uvedomiť si, že každý z nás potrebuje istotu. Ak sme my tí privilegovanejší a svoje istoty máme aj inde, mali by sme si to vedome pripomenúť. Uvedomenie si svojich privilégií by nám následne malo pomôcť v tom, aby sme boli menej príkri voči ľuďom, ktorí ich majú menej a svoje istoty našli napríklad práve v konšpiračných teóriách.

Osobne sa zamýšľam aj nad tým, v akom kontexte uvažujú ľudia, čo veria príbehom, ktoré my ostatní označujeme ako konšpirácie. Čo sa nám snažia, možno aj nevedome a metaforicky, komunikovať? Ak sa pozriem na tieto príbehy ako na symboly alebo metafory, dokážem ostať trochu viac otvorená možnosti, že tiež nesú relevantné informácie o našom svete.

Je hľadanie a nachádzanie istôt tým momentom, keď sa spoločnosť rozdeľuje na dve odpojené skupiny „my“ a „oni“?

Keď nám niekto začne rozprávať konšpiračnú teóriu, naša následná prvotná reakcia je vždy o nás samých. Napríklad ja za seba poviem, že sa takouto informáciou cítim ohrozená. Zavalí ma strach, od dotyčného človeka sa odpojím, prestanem byť zvedavá, aký život žije, prestanem byť schopná vnímať, prečo hovorí to, čo hovorí. V panike sa začínam starať iba sama o seba. Vždy, keď nastáva polarizácia a separácia, teda odpojenie, sa dialóg končí.

Ak napríklad počúvate teóriu antivaxerov, ktorí sa odmietajú očkovať proti covidu, pretože podľa nich vakcínami „čipujú masy“, pričom elity si údajne dávajú pichať vitamín C alebo destilovanú vodu, ako vás ohrozuje, ak túto teóriu neprijímate? Prečo by ste sa jej mali báť?

Je to pre mňa také neznámo, že sa toho veľmi zľaknem – reagujem bojom, teda snahou o zneškodnenie nepriateľa, útekom alebo zamrznutím. To, čo niektorí ľudia považujeme za iracionálne, nám naháňa strach, pretože našou istotou je vláda rozumu. A tak to funguje aj v iných prípadoch, pre mnohých z nás.

Následne sa o seba začneme starať rôznymi stratégiami. Napríklad začneme bojovať, „pálime“ argumenty jeden za druhým. Alebo sa začneme vysmievať – aj výsmech je totiž len iný spôsob agresie, akým chceme znemožniť nepriateľa, ktorého sa v skutočnosti bojíme.

Čo by teda v tejto situácii podľa vás pomohlo, aby k rozdeľovaniu spoločnosti nedochádzalo?

Mohli by sme si napríklad uvedomiť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Iné podcasty Denníka N

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie