Denník N

Ako tínedžeri prežili rok s koronou: Strata mamy, samota aj oslava osemnástky v Kauflande (výsledky súťaže Správa z izolácie)

Do súťaže Denníka N s názvom Správa z izolácie sa zapojilo 789 mladých ľudí vo veku od 6 do 21 rokov.

Napísali ste nám a ukázali, ako vyzerala vaša izolácia. Ako ste si to užívali a aj sa tým trápili. Ako sa vám počas korony narodili šteniatka, tešila vás príroda, štrikovanie, začali ste športovať, prestali ste športovať, varili ste, čítali si, celé dni ste nevyšli z postele, nestíhali ste ranné onlinové vyučovanie a nenachádzali energiu na učenie sa. Z obrazoviek vás boleli oči, chrbát a hlava.

Boli ste zavalení úlohami, bojovali ste s neschopnosťou sústrediť sa, s hlučnými súrodencami, nespoľahlivou technikou, so svojimi rodičmi, s ktorými ste sa striedali na počítačoch. Prežili ste rozvody rodičov, smrť blízkych a rodine ste pomáhali s registráciou na očkovanie.

Dlhý čas strávený doma mnohých, naopak, nakopol. Stanovili ste si nové ciele a snažili ste sa ich dodržiavať – vyjsť aspoň raz za deň z domu, prejsť sa, zabehať si, naučiť sa robiť videá v novom programe, uvariť niečo nové, upratať dom alebo byt, nájsť si brigádu či novú obľúbenú knihu.

Veľmi často ste však hovorili aj o tom, že ste vyčerpaní, demotivovaní a bez energie. A keď už ste si našli čas na oddych, vyčítali ste si, že ste ho nevyužili produktívnejšie. Mali ste pocit zlyhania, menejcennosti a mnohí ste si siahli na hranicu toho, čo ešte zvládnete.

Všetkým vám pripomíname, že je v poriadku nudiť sa, je v poriadku nerobiť nič. Je v poriadku pribrať, schudnúť, nenájsť si počas karantény žiadne nové hobby a nič nové sa nenaučiť. Je v poriadku si oddýchnuť, zaslúžite si to. Pandémia je krízová situácia, ktorá so sebou prináša stres a neistotu. Najdôležitejšie je prečkať ju a prežiť. A v tom vám držíme palce.

Ďakujeme za každý jeden text, fotografiu, obrázok, báseň, pieseň, video, komiks a koláž, za to, že ste nám o sebe veľa povedali a dovolili nám nahliadnuť do vášho sveta.

Preto sme sa rozhodli, že neudelíme len tri ceny, ako sme pôvodne plánovali, ale viac. Vaše práce sme rozdelili do troch kategórií – texty, obrázky a videá. V každej sme ocenili víťaza sumou 300 eur. Ďalší finalisti dostanú sumu 50 eur. V nasledujúcich dňoch sa s vami skontaktujeme, aby sme vám ceny odovzdali.

Práce posudzovala porota v zložení: Ria Gehrerová, Ľudmila Kolesárová, Monika Kompaníková, Martina Koník, Jana Močková a Filip Struhárik.

Vybrané práce budú zverejnené na webe a vo víkendovom vydaní tlačeného Denníka N, ktoré vyjde 7. mája 2021.

 

Kategória – Najlepšie obrázky

Víťazka: Viktória Hanajíková, 17 rokov, Súkromná škola umeleckého priemyslu v Žiline

„Do súťaže sa prihlásilo viacero obrázkov znázorňujúcich stiesnenosť izieb, bytov a domov, do ktorých nás zatvorila pandémia. Viktórii Hanajíkovej sa však podarilo zachytiť o čosi viac. Do svojej kresby doslova napratala všetky veci, ktoré pravdepodobne tvorili jej pandemický životný priestor. Na jednej strane to môže evokovať pocit úzkosti, stiesnenosti, neporiadku a chaosu, no na druhej strane tento súkromný vesmír vyžaruje aj nesmierny pocit pokoja a vyrovnanosti. Stromy a kríky, ktoré prerastajú izbou, evokujú príležitosť rásť, ktorú nám pandémia dala. Pripomínajú tiež novú skúsenosť z prežívania času vonku a vnútri, ale aj silu samotnej prírody a času, ktoré majú navrch. To, ako sa zahrýzajú do stien izby, prináša zvláštny pocit úľavy.“ (Jana Močková, kultúrna redaktorka Denníka N)

Ďalšie finalistky:

 

Kategória – Najlepšie videá

„Mladí ľudia s kamerou ukázali veľa talentu aj sily makať na sebe aj v situácii, keď si mohli sadnúť pred televízor a vyložiť nohy. Videli sme vtipné a silné výpovede aj kreatívne úlety. Najlepší ukázali, že dokážu veľmi presvedčivo rozprávať obrazom. Správa z izolácie Petra Dolinaja vyhrala s náskokom pred ostatnými, jeho video je po technickej aj obsahovej stránke na úrovni profesionála.“ (Martina Koník, videoreportérka Denníka N)

Víťaz: Peter Dolinaj, 19 rokov, Piaristické gymnázium Františka Hanáka, Prievidza

Ďalší finalisti:

  • Alexandra-Zoja Paulovská, 14 rokov, Gymnázium Jána Papánka, Vazovova ul., Bratislava
  • Ľudmila Uramová, 17 rokov, Gymnázium, Park mládeže 5, Košice
  • Adox Pintér, 20 rokov, Stredná odborná škola, Želovce
  • Výber najlepších videí si pozrite tu.

Kategória – Najlepšie texty

„Texty nám ukázali, že možno vôbec netušíme, čo deti a mladí ľudia prežívajú, a že to, čo vyzerá ako lenivosť, pubertálne výkyvy alebo arogancia, je v skutočnosti úzkosť, strach a depresia, ktoré si s mladými ľuďmi a deťmi nespájame. Dozvedeli sme sa však aj to, že sledujú politiku a rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú ich každodennosť, že sa zaujímajú o svoje okolie, že im záleží na rodine, súrodencoch, spolužiakoch, že cítia spoluzodpovednosť za situáciu.“ (Monika Kompaníková, spisovateľka a komentátorka)

„Všetky finalistky veľmi dobre opísali svoje pocity z toho, ako vyzeral ich rok izolácie a čo je pre ne dôležité. Bolo ťažké rozhodnúť sa medzi desiatkami veľmi zručne napísaných textov. Pri troch finalistkách sme sa však zhodli, že nad inými vyčnievali svojím citom pre text, štylistikou a schopnosťou vtiahnuť nás do svojho sveta.“ (Ria Gehrerová, reportérka Denníka N)

Víťazka: Gabriela Sedmáková, 18 rokov, Gymnázium Matky Alexie, Bratislava

Ďalšie finalistky:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Mladí

    Školstvo

    Správa z izolácie

    Súťaž Denníka N pre žiakov základných a stredných škôl. Výsledky súťaže.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie