Denník N

Lucia Žitňanská: Musíme mať také inštitúcie, aby sme sa nebáli volieb (+ podcast a video)

Lucia Žitňanská. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lucia Žitňanská. Foto N – Tomáš Benedikovič

K justícii som nikdy žiadnu správu od SIS nedostala, hovorí bývalá ministerka spravodlivosti. Je podľa nej nešťastné, že tému väzby otvoril Boris Kollár, ktorý má nominanta za mrežami.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Takto pred tromi rokmi ste odišli z politiky. Čo vlastne teraz robíte?

Robím právo. Učím obchodné právo na Právnickej fakulte v Trnave a popritom mám veľa inej odbornej roboty. Som aj v legislatívnej rade vlády. Ministerka Kolíková na ministerstve spravodlivosti zriadila pracovnú skupinu pre rekodifikáciu práva obchodných spoločností, robím aj na tom.

Keby ste mali porovnať obdobie pred vraždou Jána Kuciaka, keď sa hovorilo, že sme mafiánsky štát, a obdobie, ktoré žijeme teraz, čo vidíte?

Asi boj o právo. A je to znova niekde na začiatku, pretože boj o právo sa nikdy nekončí. Určite treba vnímať pozitívne, že sa darí odhaľovať niektoré väzby, kde nejaká časť polície, prokuratúry a súdnictva bola v područí mafiánov, oligarchov. Je dôležité, ako tieto procesy dopadnú. Zároveň si myslím, že je rovnako dôležité, čo sa bude diať ďalej alebo paralelne, teda aké reformy sa urobia s inštitúciami, o ktorých teraz hovoríme. Netýka sa to len justície, ale aj polície, spravodajských služieb. Dokonca si myslím, že tam niekde sa to začína. Korupcia v tomto prostredí sa deje za zavretými dverami a ten, kto je povolaný priniesť informácie tohto typu, je spravodajská služba. Vždy všeličo vieme, ale zároveň nevieme nič, pretože nemáme nič v rukách.

Zatýkanie niektorí prirovnávajú až k revolúcii alebo k porušeniu nejakej dohody, že na politikov a ich blízkych sa nesiaha. Znamená to, že sú už naše inštitúcie silnejšie, odvážnejšie?

To ešte len uvidíme. Dnes sa to tak môže javiť, pozajtra, keď pôjde o iných oligarchov, môže byť situácia iná. Bude to závisieť práve od reforiem. Jedna vec sú zmeny na vedúcich pozíciách, druhá budovanie inštitúcií. Tu čakáme, čo sa udeje. Vnímam, že všetko sa začalo odbaľovať od Threemy. Pôsobí na mňa ako čierna labuť. Niečo sa začalo valiť a už sa ani nedalo inak. Veľa sa hovorí o reformách v justícii, málo počujeme o reforme v policajnom zbore, vôbec sa nehovorí o inšpekcii ozbrojených zborov, hoci som presvedčená, že je to veľmi dôležité – aby sa inšpekčné zložky dostali mimo vedení zložiek, ktoré majú byť kontrolované. Teraz máme na stole SIS a to je úplne kľúčové.

Je to všetko ešte veľmi krehké a závislé od toho, kto vládne?

Samozrejme, je dôležité, akými ľuďmi je inštitúcia naplnená. Zároveň musí byť systém vybudovaný tak, aby sa dokázal brániť a aby ochránil čestných. Musí to ísť ruka v ruke. Ak by to aj do budúcnosti malo stáť na tom, že sa zmenia figúrky, tak sa nikam neposunieme. Napríklad už spomínaná inšpekcia ozbrojených zborov – je nesmierne dôležité, aby sme do parlamentu dostali informácie aj od inej inštitúcie a inej zodpovednej osoby, či jednotlivé zložky robia tak, ako majú. Všetko sú to postupné kroky, aby sme sa nemuseli báť volieb. Zatiaľ ako keby sa tradične vždy začínalo od konca – od justície.

A stále sa všetci bojíme volieb.

A stále sa bojíme volieb. V tých ostatných zložkách akoby sme boli spokojní, lebo sa vymenili figúry, ale nemyslím si, že to stačí.

Video: Lucia Žitňanská: Je nešťastné, že tému väzby otvoril Kollár s nominantom za mrežami (autorky: Monika Tódová, Martina Koník)

Jedným zo symbolov zmeny je aj zadržanie a obvinenie Moniky Jankovskej, ktorá je stále vo väzbe. Keby vám to niekto povedal v čase, keď bola na ministerstve štátnou tajomníčkou a vy ste už mali k dispozícii videá Tibora Vidu a Ondreja Janíčka o tom, že je skorumpovaná, verili by ste tomu?

Bolo by to pre mňa asi prekvapujúce. Zjavne veci, ktoré vyšli na povrch aj z Threemy, ukazujú, že problém bol hlbší, ako som si vedela predstaviť v čase, keď som nechcela, aby bola členkou súdnej rady.

Čítali ste komunikáciu Jankovskej s Kočnerom?

Čítala som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lucia Žitňanská

Slovensko

Teraz najčítanejšie