Denník N

Slovenský výskum: Odpadové vody naznačujú vlnu pandémie asi 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami

Vedci získali dáta z viacerých čistiarní odpadových vôd, ktoré pokrývajú vyše 1,2 milióna obyvateľov. „Predstava je, že odpadové vody by slúžili ako systém včasného varovania či alarmový systém, ktorý by nás upozornil: pozor, v danom regióne sa niečo deje,“ vraví Tomáš Mackuľak z STU.

„Celú pandémiu ochorenia covid-19 na Slovensku máme zamrazenú v našich mraziacich boxoch,“ hovorí Tomáš Mackuľak.

V laboratóriách STU má s kolegami uložené vzorky, ktoré obsahujú odpadovú vodu z viac ako 30 čistiarní na Slovensku.

Už počas prvej vlny vzniklo viacero článkov, podľa ktorých niektorí ľudia infikovaní novým koronavírusom vylučujú vírus v stolici. Dnes vieme, že to neplatí o každom, ale o veľkej časti áno.

Koronavírus sa v stolici môže objaviť už pred prvými klinickými príznakmi ochorenia.

To by sa dalo využiť pri manažovaní pandémie, lebo zvýšený výskyt koronavírusu v odpadovej vode môže v regióne naznačovať nové ohnisko. Analýza odpadových vôd v princípe umožňuje, aby sa ohnisko odhalilo ešte pred PCR testovaním, ktoré ľudia vyhľadajú, keď majú príznaky.

V laboratóriách oddelenia environmentálneho inžinierstva Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU sú uložené vzorky odpadovej vody od začiatku pandémie. Zdroj – archív T. Mackuľaka

Začali v Holandsku

Za účelom monitoringu výskytu spotreby ilegálnych drog alebo rôznych metabolitov v populácii sa odpadové vody vo svete sledujú už viac ako 15 rokov. Ešte dlhšie sa v nich sleduje výskyt poliovírusu, ktorý spôsobuje detskú obrnu.

Analýza odpadových vôd preto nepredstavuje žiadnu novinku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie