Denník N

Lajčák hovorí, že nedelíme utečencov podľa náboženstva. Fico chce kresťanov

Robert Fico na dnešnom rokovaní vlády. Foto Tasr
Robert Fico na dnešnom rokovaní vlády. Foto Tasr

Výroky, že prijmeme len sýrskych kresťanov, označil minister zahraničných vecí za nešťastné. Robert Fico ďalej hovorí, že si nevie predstaviť, že sa u nás dokážu integrovať moslimovia.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák tvrdí, že slovenská pozícia nikdy nebola o tom, že by sme rozdeľovali migrantov podľa rasy, etnicity alebo náboženstva. „Rozdeľujeme ich podľa toho, kto potrebuje našu pomoc, a sme pripravení ju dať,“ vyhlásil po včerajšom rokovaní vlády.

Reagoval na to, že Slovensko chce prijať len kresťanov zo Sýrie. Takéto vyjadrenia sú podľa Lajčáka nešťastné a nemyslí si, že to bolo myslené tak, ako to odznelo.

Za výroky Slovensko kritizovali viaceré zahraničné médiá. V stredu nás za to kritizoval aj šéf ľudovcov v Európskom parlamente Mandred Weber. „Slovenský premiér Fico povedal, že jeho krajina chce prijať iba kresťanských utečencov, nie moslimov. Preto chcem za kresťanských demokratov zdôrazniť, že my v Európe nie sme hrdí na to, že sme vymysleli práva pre kresťanov, ale na to, že sme vymysleli ľudské práva. A tie musíme obhajovať bez ohľadu na to, odkiaľ niekto prichádza,“ citovala ho RTVS.

Fico ďalej uprednostňuje kresťanov

Napriek Lajčákovej snahe premiér Robert Fico ďalej uprednostňuje kresťanov. Urobil to aj po rokovaní vlády.

„Prepáčte, ja si viem ťažko predstaviť, že by sa vedel na Slovensku integrovať moslim, pretože nemá tu zázemie, nemá tu rodinných príslušníkov, nemá tu možnosť vykonávať svoje náboženské presvedčenie.“ Za najlepšie integrovateľných ľudí považuje premiér, „ak hovoríme o dobrovoľnej, prirodzenej integrácii“, sýrskych kresťanov.

Ak sa však podľa Fica presvedčíme, že sú ľahko integrovateľní aj ľudia s iným náboženským presvedčením, „poďme do toho“. Sám o tom však nie je presvedčený.

Nemáme mešity

Fico strašil moslimami aj v sobotu v relácii Sobotné dialógy: „Slovensko je napríklad katolícka krajina, a ak dnes niekto hovorí o niekoľko tisíc migrantoch, ktorí by mali prísť na Slovensko na základe povinných kvót, o ktorých ešte budeme hovoriť, tak títo ľudia budú chcieť o chvíľku mešity. Títo ľudia budú chcieť jednoducho inú kultúru.“

No a? spýtal sa Fica moderátor Branislav Dobšinský. „Pán redaktor, no a, to choďte povedať Slovákom, nech sa páči, keď ja viem, že vám sa ľahko hovorí spoza mikrofónu.“

Moderátor mu povedal, že aj on tu žije. „Ale ja si jednoducho myslím, že ak niekto má záujem integrovať sa v našej spoločnosti, musí to byť človek, ktorý by mal do určitej miery rešpektovať tradície, hodnoty nášho národa,“ oponoval Fico.

O tom, že moslimom by sa tu nežilo dobre, hovoril už aj hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, ktorého potom citovali v zahraničí. „Mohli by sme zobrať moslimov, ale na Slovensku nemáme mešity. Ako by sa tu mohli moslimovia integrovať, keby sa im tu nepáčilo?“

Neskôr Netík hovoril, že bol zle pochopený. „Chceme sa sústrediť na kresťanov, pretože majú väčší integračný potenciál ako ľudia, ktorí tu nechcú byť. Myslíme si, že kresťania tu aj budú chcieť zostať, na rozdiel od moslimov,“ povedal Netík.

Žiadosti o azyl prijímame od všetkých

„My sme dali preferenciu len pri našom dobrovoľnom výbere, nie azyle. Tam sa to robí tak, ako sa to má – tam sa nerobí rozdiel,“ hovoril po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Slovensko podľa neho prijíma žiadosti o azyl od všetkých a pri všetkých posudzujeme mieru ohrozenia ich života.

„V momente, ak sú ohrození alebo prenasledovaní, dostávajú od nás azyl alebo doplnkovú ochranu. V prípade, že nie, ostanú nelegálnymi imigrantmi a navraciame ich podľa readmisie alebo ďalších dohôd. V prípade, že si máme vybrať ľudí, o ktorých si myslíme, že majú najväčšiu pravdepodobnosť na integráciu na Slovensku, taká preferencia je jasná – zo skúseností, ktoré máme, aby nakoniec na Slovensku aj zostali a nezostalo z toho prázdne gesto,“ dodal Kaliňák.

Moslim žijúci na Slovensku: Takéto názory nás urážajú

Robert Fico podľa novinára Azima Farhadiho ignoruje, že na Slovensku už teraz žijú štátni občania Slovenska, ktorí vyznávajú moslimskú vieru. Je ním aj Farhadi, pôvodom Afganec, ktorý má dnes už naše štátne občianstvo. Na Slovensku je 17 rokov, pracuje ako novinár v Inštitúte pre migráciu a komunikáciu a je aj koordinátorom relácie RTVS My sme tu doma. „Moslimovia tu žijú celé desaťročia, ich deti a vnuci sa tu narodili, niektorí tu žili a boli občanmi Slovenska ešte predtým, ako sa pán premiér vôbec narodil.“

Farhadi hovorí, že nezaznamenal, že by malo Slovensko s týmito moslimami akýkoľvek problém. „Takéto názory urážajú tú časť obyvateľov, ktorí vyznávajú inú vieru ako katolícku, kresťanskú a osobne si myslím, že vyvolávanie náboženskej neznášanlivosti nepatrí do európskeho štátu v 21. storočí,“ hovorí o Ficovom a Kaliňákovom uprednostňovaní kresťanov.

 „Mám pocit, že niektorí ľudia chcú natoľko zostať pri moci, že ignorujú ľudské utrpenie a sú ochotní riskovať vyvolávanie nenávisti v spoločnosti,“ dodal Farhadi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie