Denník N

Nevolajte ho dvojitý mutant, vravia vedci. Čo zatiaľ vieme o variante z Indie

Vedci o ňom nemajú veľa informácií a zatiaľ ani nie je jasné, nakoľko je zodpovedný za nárast prípadov v Indii. 

Oči sveta sa v týchto dňoch upierajú na Indiu, ktorá zažíva svoju najväčšiu vlnu epidémie covidu-19.

Napriek presvedčeniu mnohých v krajine, že koronavírus zvládli, druhý najľudnatejší štát sveta teraz každý deň láme svetové rekordy v počte nových prípadov a rastú tu aj potvrdené úmrtia.

Všetky tieto údaje pritom môžu byť výrazne podhodnotené.

V krajine je prítomný inde málo rozšírený variant vírusu označovaný ako B.1.617 a špekuluje sa, že napomáha veľmi rýchlemu nárastu prípadov.

Viaceré štáty z opatrnosti zatvárajú hranice prichádzajúcim z Indie. Urobili tak Briti a naposledy aj Taliani. Čo však zatiaľ vieme o tomto variante a ako sa dá porovnať s inými?

Nie dve, ale trinásť mutácií

Viaceré médiá mu dali prezývku dvojitý mutant, pretože má mutáciu na dvoch miestach genómu. To však podľa vedcov nie je presné a nemalo by sa to používať.

V porovnaní s pôvodným kmeňom SARS-CoV-2 nemá len dve, ale 13 mutácií (čo tiež nie je nezvyčajne veľa, britský variant ich mal na začiatku vyše 20). „Termínom dvojitý mutant sa označujú dve mutácie v spike proteíne (E484Q a L452R), ale je nepresný, nemá žiaden význam a mali by sme sa mu vyhýbať,“ povedala pre Science Media Centre profesorka verejného zdravia a mikrobiológie z Cambridgeskej univerzity Sharon Peacocková.

„SARS-CoV-2 mutuje neustále. Stále je tu veľa dvojitých mutácií. Variant v Indii by sa tak skutočne nemal volať,“ vo vyjadrení pre NPR to uviedol aj Kristian Andersen zo Scripps Research Institute.

Asi nie je infekčnejší ako britský

Tento kmeň pritom nie je úplne nový. Prvýkrát ho pozorovali už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie