Denník N

Na štadióny sa vracajú diváci, musia mať dva testy. Minulý týždeň radili experti spomaliť s uvoľňovaním

Z futbalového zápasu vlani v júli. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z futbalového zápasu vlani v júli. Foto N – Tomáš Benedikovič

Deň po otvorení terás reštaurácií a fitnescentier prichádza ďalšie uvoľňovanie opatrení. Už od utorka 27. apríla sa môžu vrátiť diváci na vybrané športové podujatia – na vyššie profesionálne ligy vo futbale, hokeji, hádzanej, volejbale a basketbale.

Ešte minulý týždeň pritom konzílium odborníkov odporúčalo vláde, aby s uvoľňovaním brzdila a otvorenie terás prezentoval aj hlavný hygienik ako kompromis.

Odborné konzílium a Úrad verejného zdravotníctva hovoria o „pilotnom projekte bezpečného prevádzkovania hromadných podujatí počas pandémie, ktoré sa javia ako rizikové“.

Dva testy

Na podujatiach sa budú môcť zúčastniť len ľudia s negatívnym PCR alebo LAMP testom nie starším ako 36 hodín a zároveň aj antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. LAMP testy sú takmer také presné ako PCR testy a dajú sa vyhodnocovať napríklad aj na mieste podujatia.

Slovensko nie je prvá krajina, ktorá na štadióny začína púšťať ľudí – za rôznych podmienok sa to deje napríklad v USA, Rusku či v Španielsku. Za prítomnosti divákov sa v Austrálii odohral vo februári tenisový Australian Open.

S divákmi počítajú aj organizátori letného futbalového Eura, z toho dôvodu dokonca vymenili niektoré organizačné mestá. Aj preto Slováci odohrajú dva zápasy v Petrohrade namiesto Dublinu, keďže írske hlavné mesto nedokázalo zabezpečiť účasť divákov.

Nižšie ligy a ostatné športy diváci ďalej nebudú môcť sledovať priamo na mieste.

V každom druhom rade a bez jedla

Uvoľňovanie je iné, ako to bolo minulý rok po prvej vlne pandémie, keď povolili na štadiónoch najskôr päťsto divákov, potom tisíc divákov a neskôr 50 percent z kapacity štadióna. To všetko bez potreby testu.

Teraz je vrchnou hranicou počet

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie