Denník N

Kipchogeho krv monitoruje každú minútu nový špeciálny senzor, kúpia ho už aj rekreační bežci

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

keď Keňan Eliud Kipchoge vybehol uplynulú nedeľu na trať maratónu v holandskom Twente, na pravom ramene mal umiestnený približne trojcentimetrový biely krúžok.

Olympijský víťaz a svetový rekordér v maratóne sa tak zaradil k profesionálom, ktorí začali v každodennom živote vrátané tréningu a pretekov využívať takzvaný glukózový športový biosenzor.

Keďže ide o technologickú novinku, podobných športovcov ako Kipchoge zatiaľ nie je veľa.

Biosenzor predstavil výrobca len v septembri a odvtedy ho používali predovšetkým cyklisti – napríklad jazdci z tímov Jumbo Visma a Ineos Grenadiers.

O čo ide a na čo je potrebný?

Ide o zariadenie, ktoré monitoruje hladinu glukózy v tele a ktoré v mierne odlišnej podobe donedávna využívali len diabetici. Tentokrát sa však výrobca prvý raz zameral na vrcholových športovcov bez zdravotných komplikácií.

V texte nájdete odpoveď na to, ako senzor pracuje, koľko stojí, ako dlho vydrží a či jeho používanie má zmysel aj pre rekreačných bežcov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


V histórii maratónskych behov by ste zbytočne hľadali kvalitnejšieho a úspešnejšieho vytrvalca ako Eliuda Kipchogeho.

Keňan premenil 14 maratónskych štartov na 12 víťazstiev, vyhral olympiádu, výrazne zlepšil svetový rekord a v simulovaných podmienkach ako prvý na planéte zabehol maratón pod dve hodiny.

Na výnimočných výkonoch majú podiel aj viaceré technologické inovácie, pričom Kipchoge využíva hneď niekoľko z nich.

Práve on odštartoval revolúciu v oblasti bežeckej obuvi, keď si obul topánky s karbónovou podrážkou. Neskôr si na ne pripol zariadenie, ktoré meria bežecký výkon vo wattoch, a následne pribudol na jeho predlaktí zvláštny krátky návlek, ktorého význam zatiaľ verejnosť nepozná.

V uplynulých dňoch pridal Kipchoge do portfólia inovácií ďalší komponent – biely krúžok na zadnej časti ramena. Na rozdiel od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie