Denník N

Pediatrička Prokopová: Je nám ľúto, že sa otvorili fitká a terasy skôr ako školy. Chceli sme, aby deti mali prednosť

Pediatrička Elena Prokopová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pediatrička Elena Prokopová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pediatrička z konzília odborníkov vysvetľuje aj úplné zrušenie pravidelného testovania v školách.

Vláda schválila pre školy veľkú zmenu – od pondelka školopovinné deti a ich rodičia nemusia každý týždeň ukazovať negatívny test. Testovanie v školách tak už nebude pravidelné a plošné, ale cielenejšie, vysvetľuje pediatrička z konzília odborníkov Elena Prokopová.

Odborníci zavádzajú nový pojem – intervenčné testovanie, ktoré bude súčasťou aj celej národnej testovacej stratégie.

„Predstavme si, že sa zvýši počet chorých v nejakom meste, v nejakej prevádzke medzi zamestnancami. Veľmi pravdepodobne chodia v danom meste do škôl aj ich deti. V takomto prípade je rozumné otestovať celú prevádzku, ale takisto aj školy, ktoré navštevujú ich deti,“ vysvetľuje na príklade Prokopová.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako môžu terasy a fitká ohroziť otvorené školy,
  • ako bude vyzerať intervenčné testovanie,
  • či sú školy bezpečné,
  • ako Prokopová prekonala covid a prečo sú horšie postcovidové následky.

Od pondelka sú otvorené celé základné školy na viac ako polovici Slovenska, k tomu v piatich okresoch aj stredné školy. Neotvárame školy príliš rýchlo?

No na druhej strane máme najdlhšie zatvorené školy v celej Európe. Školy sme otvárali s testom, so školským semaforom, ktorý iné štáty nemajú. Otvárame takým tempom, ktoré sa nám zdá najbezpečnejšie.

No súčasne so školami sa otvárajú aj iné prevádzky. Je to správne?

To je nám trochu ľúto. Hovorili sme, že prednosť majú deti. Naším cieľom bolo, aby sme pustili všetky deti do škôl a až potom otvorili všetko ostatné. Ale nebolo to rozhodnutie epidemiologické, bolo to rozhodnutie vlády.

Je problém v terasách a fitkách? Alebo už aj v otváraní prevádzok s respirátorom?

Terasy a fitnescentrá sme mali naplánované otvárať až v ďalších fázach, pretože predstavujú väčšie riziko ako prevádzky.

Ako to môže ohroziť otvorené školy?

Tým, že zvýšená mobilita dospelých rodičov sa môže preniesť na deti do školy. Do fitka idete väčšinou v meste, v ktorom bývate, takisto aj na terasu. Nepôjdete na terasu do susedného okresu. Nie, pôjdete v mieste bydliska, kde chodia do školy aj vaše deti. Keď sa tam vírus rozšíri, prejde aj do škôl.

Mali sa najprv otvoriť všetky základné aj stredné školy a až potom terasy a fitká?

Tak sme si to predstavovali. Z epidemiologického hľadiska by to bolo takto správne. Samozrejme, ekonomika je dôležitá, ale takisto aj vzdelanie našich detí. Musíme teraz dávať v školách väčší pozor.

V Anglicku najprv otvorili školy a mesiac nič iné. Aby zistili, aký vplyv na šírenie vírusu školy vôbec majú. Po mesiaci začali otvárať iné. Prečo sme to tak neurobili aj my?

Aj u nás padol taký návrh.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie