Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O názoroch Noama Chomského, ktorý má 92 rokov a prekvapivo hovorí, že na zničenie kapitalizmu teraz nie je vhodný čas

Chomsky si nemyslí, že odpoveďou na hrozbu klimatickej zmeny je zastavenie alebo spomalenie rastu ekonomiky.

Komentátor The New York Times Ezra Klein sa vyše hodiny rozprával s Noamom Chomským a vyšli z toho niektoré zaujímavé Chomského postrehy, ktoré nasvedčujú, že sa z neho na staré kolená stáva trochu pragmatik, ktorý si uvedomuje, že revolúcie sú síce možné a žiaduce, ale niekedy by bolo lepšie, keby neprišli príliš skoro, napríklad pokiaľ ide o kapitalizmus a klimatickú hrozbu.

Rozhovor je príliš dlhý na komplexný súhrn, takže tu sú len niektoré zaujímavé Chomského úvahy.

Jazyk je nástrojom myslenia, čo znamená, že formuluje to, čo sa deje v našej mysli, a zároveň umožňuje vyjadrovať sa navonok. Tieto dve schopnosti sa vyvinuli u homo sapiens zrejme naraz a nemá to žiadnu analógiu vo svete zvierat a v ničom, čo poznáme.

Od Rímskej ríše až do 19. storočia bola práca považovaná za ponižujúcu činnosť a útok na ľudské práva. David Hume, obľúbený Chomského filozof, sa čudoval, prečo sa ľudia nechajú tak ľahko ovládať a prinútiť k práci. Jeho odpoveď je, že je to vynútená spoločenská dohoda, ktorá ide proti ľudskej prirodzenosti.

Moc má takú povahu, že vnucuje ľuďom doktríny, aby ich mohla ovládať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie