Denník N

Duševné zdravie nie je samozrejmosť. Je potrebné sa oň starať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)

Pandémia zamávala s duševnou pohodou väčšiny ľudí a upriamila pozornosť na to, že duševné zdravie nie je samozrejmosťou. Odborníci radia, ako súčasnú situáciu využiť a nájsť v nej novú silu.

 Tisíce Slovákov trápia viac či menej závažné príznaky depresie a úzkosti. Podľa najnovších výskumov majú dokonca ľudia, ktorým bolo v nedávnej minulosti diagnostikované ochorenie Covid-19 až o tretinu väčšie riziko vzniku psychologických a neurologických ochorení. Téma duševného zdravia preto nebola nikdy tak dôležitá a naliehavá ako dnes. Zhodujú sa na tom aj odborníci na duševné zdravie, psychológovia a pedagógovia, ktorí spolu diskutovali na podujatí s názvom Festival pre dušu, ktorý 15. apríla zorganizovala Nadácia Orange v spolupráci s Občianskym združením IPčko.

Rozhovor s M. Madrom na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)
Rozhovor s M. Madrom na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)

Jednoduché riešenia na zložité problémy

„Hovorte o tom, čo vás trápi, vypustite paru a nebojte sa problémy pomenovávať. Ak sa dá, nájdite si aktivitu, pri ktorej môžete aspoň na chvíľu úplne vypnúť,“ začal úvodnú diskusiu na tému – Čo urobila pandémia s našou dušou psychológ a programový riaditeľ OZ IPčko, Marek Madro. O tom, čo ľuďom pandémia vzala, a naopak aj priniesla, debatoval s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou a prezidentkou Slovenskej republiky, Zuzanou Čaputovou, ktorá Festival pre dušu aj osobne podporila.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas diskusie s M. Madrom na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas diskusie s M. Madrom na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)

„Každá duša je skúšaná. Stretli sme sa s niečím, na čo sme neboli pripravení a odrazu sme boli konfrontovaní s bytostnými témami ako smrť, choroba, zomieranie a strata blízkeho,“ uviedla Zuzana Čaputová a zároveň dodala, že vďaka pandémii stretla aj úžasných a silných ľudí a objavila vnútornú silu. „Každý z nás v sebe objavil schopnosť prežiť ťažké chvíle,“ povzbudila Zuzana Čaputová a dodala, že aj to, že človek je na chvíľu sám, môže priniesť obrovskú úľavu.

Nehasiť a radšej sa venovať prevencii

Dlhodobé plánovanie budúcnosti počas prebiehajúcej pandémie, ale aj krátko po nej, má mnohé úskalia. Neprináša totiž instantné uspokojenie a úľavu, ktoré sú pri ťaživých situáciách veľmi dôležité. Plánovať po malých krôčikoch a nemať veľké očakávania od budúcnosti, je podľa psychológa M. Madra veľmi dobrý a dômyselný krok. „Naplánujte si konkrétne kroky v krátkom čase a zmeňte očakávania na plán. Nájdite si niečo, čo vám prináša radosť a obklopte sa ľuďmi, ktorí vám dávajú pocit, že ste milovaní.“

Aj vďaka blízkosti druhých ľudí je možné pochopiť, že neistota sprevádza všetkých a nie je na tom nič neobvyklé. Veľkú pozornosť si však zaslúžia deti a mladiství, pre ktorých môže byť adaptácia náročnejšia, než u dospelých. „Všetci vstupujeme do neistoty a do situácie, v ktorej sme ešte neboli,“ vysvetľuje Tomáš Horváth z CZŠ Narnia a jedným dychom dodáva, že aj „duša dieťaťa odlúčením od priateľov a blízkych trpí.“ T. Horváth na tému Čo urobila pandémia s dušou detí a mladých ľudí diskutoval s psychologičkou Evou Gajdošovou a Andreou Madrasovou Geckovou z Univerzity P. J. Šafárika. „Táto generácia detí je veľmi vnímavá. Je u nej zároveň cítiť určitú rezignáciu, apatiu a stratu motivácie. Je našou úlohou, aby sme deťom dali niečo, na čo sa môžu tešiť,“ myslí si E. Gajdošová. „Deti potrebujú najmä veľa uistenia. Nájdite si čas, kedy s nimi zažívate radosť a kedy nič nemusíte riešiť,“ radí A. M. Gecková.

Diskusia s odborníkmi na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)
Diskusia s odborníkmi na Festivale pre dušu (zdroj: Nadácia Orange)

Potreba istoty a čas na aklimatizáciu

Deti sa postupne vracajú do škôl a po mesiacoch strávených doma sú plné neistoty. Od rodičov preto potrebujú cítiť podporu a pochopenie. „Dieťa od rodičov očakáva pokojnú atmosféru a bezkonfliktné prostredie. Netreba tiež zabúdať, že najťažší návrat majú prváci na základných a stredných školách, ktorí svojich spolužiakov vôbec nepoznajú,“ upozorňuje E. Gajdošová. Podľa A. M. Geckovej chcú deti logicky pri takomto prvom kontakte s rovesníkmi uspieť. „Doprajte deťom čas. Musia sa s novou situáciou zžiť,“ odporúča.

Aj keď skĺbenie všetkých povinností a rodinného života je náročnejšie, než kedykoľvek predtým a môže priniesť aj ponorkovú chorobu, je vhodné zachovať si nad vecami nadhľad. „Pandémia priniesla možnosť mať veľa, ale naopak aj veľmi málo blízkosti,“ myslí si párový a rodinný terapeut Vlado Hambálek, ktorý na tému Čo urobila pandémia s dušou rodiny diskutoval so školskou psychologičkou Luciou Košťálovou a mamou, podnikateľkou a spoluzakladateľkou iniciatívy Kto pomôže Slovensku, Luciou Paškovou. „Čokoľvek, čo teraz urobíte pre niekoho iného, má úplne nový rozmer,“ nabáda L. Košťálová, podľa ktorej je ideálny čas na vybudovanie či posilnenie rodinného puta a pocitu vzájomnosti. Platí totiž, že nech je situácia akákoľvek vážna a nech sa problémy zdajú akokoľvek neriešiteľné, pri hľadaní svetla na konci tunela v tom nie ste sami.

Pomoc, ktorá je vždy na blízku

„Téma duševného zdravia nebola nikdy aktuálnejšia. Už dávno sme sa s ňou stotožnili aj v Nadácii Orange a stala sa pre nás kľúčovou. Niektorým veciam a udalostiam sa nemôžeme

len tak vyhnúť a musíme sa s nimi naučiť žiť. Čo ale zmeniť môžeme je naše vnímanie súčasnej situácie a jej prežívanie tak, aby sme dokázali fungovať v primeranej fyzickej a psychickej kondícii. Môžeme akcentovať potrebu pozornosti voči nášmu duševnému zdraviu, hovoriť o možnostiach psychologického poradenstva, pripomínať širokej verejnosti, že pomoc existuje. Urobili sme tak aj prostredníctvom Festivalu pre dušu,” uviedla Andrea Ungvӧlgyi, manažérka a správkyňa Nadácie Orange.

A keďže raz vidieť je lepšie ako stokrát čítať, všetky cenné rady odborníkov z Festivalu pre dušu si môžete pozrieť aj zo záznamu na stránke www.festivalpredusu.sk alebo na Facebooku Nadácie Orange.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie