Denník N

Robert Fico je prvý slovenský politik v 21. storočí, ktorý zaútočil na Čechov

Zeman a Fico sú dlhoroční kamaráti. Slovenský expremiér dostal i vysoké české vyznamenanie. Foto - TASR
Zeman a Fico sú dlhoroční kamaráti. Slovenský expremiér dostal i vysoké české vyznamenanie. Foto – TASR

Miloš Zeman a Fico sú si blízki nie preto, lebo jeden je Čech a druhý Slovák, ale preto, lebo im je blízky režim v Rusku.

Výrok Roberta Fica, že slovenská vláda je „vláda amerických agentov“, by nestál za reč, keby za ním nebol ukrytý mrazivý odkaz našich dejín.

Fico sa už dávnejšie zaradil do zástupu trollov (toto slovo prevzaté z angličtiny znamená škriatok), ktorých si treba predstavovať ako hordu trpaslíkov búšiacich kladivami do múrov európskej civilizácie. Múr je síce silný, ale trollov je veľa a vedia, kam udrieť. Jeden taký úder je práve onen Ficov výrok, hoci navonok taký hlúpy, až vyzerá nevinne.

Vzťahoval sa na vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska, ktorými naša vláda vyjadrila solidaritu s Českom. Kde sa však vo Ficovej hlave vzali americkí agenti? Ak totiž tvrdí, že slovenská vláda nekoná suverénne, v takom prípade je vládou „českých agentov“, nie amerických.

A presne tak, že slovenská vláda je nesvojprávnou slúžkou českej, to aj Fico myslel, len mu to jeho trollí inštinkt zabránil otvorene povedať. Protičeské postoje majú totiž na Slovensku zvláštnu historickú pachuť.

V 20. storočí živili slovenskí politici nenávisť k Čechom dva razy. Po prvý raz po vzniku slovenského štátu v roku 1939, keď ich vyháňali z krajiny. Bola to éra, v ktorej sa Slovensko po boku hitlerovského Nemecka podieľalo na rozvrate európskej civilizácie.

Po druhý raz to bolo v roku 1992, keď nevraživosť slovenských politikov k Čechom viedla k rozpadu Československa. Výsledkom bolo odvracanie sa Slovenska od Európy, ktoré sa podarilo zastaviť až v roku 1998.

Môže to byť len zhoda okolností, ale faktom je, že vždy, keď išli Slováci proti Čechom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie