Denník N

Bittó Cigániková: Keď prišiel na konzílium Šatan, vybavil divákov na tribúnach, aj keď to dovtedy nešlo (+ video, podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková dopredu komunikuje s premiérom a ministrom zdravotníctva, o čom bude mať vyhlásenia a tlačovky. „Ešte nikdy mi nezmenili ani písmenko. Edo Heger rozumie, že jeho úlohou je trošku nás zjednotiť.“

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V pondelok večer vláda schválila predĺženie núdzového stavu o 30 dní, od štvrtka sa posunie večerný zákaz vychádzania z 20.00 na 21.00 hod. Od mája sa už nebudú testovať deti v školách. SaS bola proti núdzovému stavu a navrhuje novelu, ktorá ho má nahradiť. Poslankyňa SaS a predsedníčka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková v rozhovore hovorí,

  • prečo minister školstva podporil núdzový stav;
  • prečo sa nečakane uvoľnila možnosť divákov na hokeji a futbale;
  • aké má vzťahy s Krajčím a Lengvarským
  • a o tom, či podala žalobu na Igora Matoviča a ako sa komunikuje s novým premiérom.

V pondelok cez deň ste na Facebook napísali: „V SaS sme presvedčení, že už prešlo dosť času, aby sme sa s pandémiou mohli vysporiadať inak.“ Išlo o kritiku predĺženia núdzového stavu. Večer vláda predĺženie núdzového stavu schválila. Čo sa stalo? 

Predložili sme návrh, ktorý by riešil túto situáciu inak ako cez núdzový stav. Konkrétne zmenou zákona o hospodárskej mobilizácii tak, aby bolo možné inštitúty hospodárskej mobilizácie využívať v mimoriadnej situácii. A teda by nebol potrebný núdzový stav, aby sme neobmedzovali slobodu občanov. V tomto čase, keď poznáme iné riešenie, považujeme núdzový stav za neopodstatnený.

Ministri za SaS to nepodporili?

Richard Sulík a Ivan Korčok hlasovali na vláde proti predĺženiu núdzového stavu. Braňo Gröhling hlasoval za, lebo bolo zároveň zrušené testovanie v školách. Keď mu vyšli v ústrety, bolo by nekorektné nepodporiť to. Ale naďalej sme proti núdzovému stavu.

Hovoríme o tom stále, ale môžeme robiť len to, aký sme dosiahli výsledok vo voľbách. Čo bolo v našich rukách, sme urobili.

Video: Bittó Cigániková: Na konzílium prišiel Šatan a vybavil divákov na tribúnach, aj keď to dovtedy nešlo (Veronika Folentová, Martina Koník)

Na vláde tak neprešiel núdzový stav konsenzom, ale muselo sa hlasovať. 

Áno, a prešiel bez hlasov SaS. Viem, že ľudí núdzový stav hnevá. A majú pravdu. A za seba hovorím, že keď o tom budeme v parlamente hlasovať, budem proti. Nie sme populisti, kým neexistovalo žiadne iné riešenie, tak sme núdzový stav podporili. Aj ja. Má to svoje pádne argumenty, nie je to len požiadavka ministra zdravotníctva alebo vlády. Vďaka nemu sa dajú napríklad financovať covidové opatrenia v nemocniciach, napríklad covidové príplatky pre personál. Všetko je to viazané na hospodársku mobilizáciu, ktorá je v súčasnosti možná len v núdzovom stave, kde by sa to zmenilo.

Navrhujete to teda upraviť novelou zákona o hospodárskej mobilizácii. 

Navrhujeme, aby bola mobilizácia možná aj inokedy ako v núdzovom stave. Kým takýto návrh nebol, považovali sme za lepšie núdzový stav odhlasovať a umožniť tak zdravotníkom dostať odmeny, umožniť financovanie nemocníc mimo rozpočtu zdravotníctva. Inak by sme museli brať financie z rozpočtu, ktorý je určený na liečbu ľudí. Umožňuje to aj reprofilizovať lôžka v súkromných zariadeniach, ministerstvo môže zasahovať do pracovnoprávnych vzťahov, čo je pochopiteľné, keď tu máme pandémiu.

Požiadavka je podľa mňa opodstatnená, len tvrdíme, že sme prišli s iným riešením, na ktorom sme pracovali aj so stranou Za ľudí.

Ako by novela upravovala pracovnoprávne vzťahy? Napríklad dnes počas núdzového stavu zdravotníci nemôžu dať výpoveď, nemôžu si zobrať dovolenky. Platilo by to tak aj s vašou novelou?

Áno, za nás to rieši Ondrej Dostál. Pravidlá, ktoré platia dnes v núdzovom stave, presúva do mimoriadnej situácie, ale zostávajú rovnaké. Viem, že sa to zdravotníkom nepočúva dobre, pretože už rok si nemôžu zobrať dovolenky, nemôžu dať výpovede. Niektoré ležia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko, Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie