Denník N

Injekcie do ramien a peniaze do vrecka. Aké boli prvé tri mesiace Bidena

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Injekcie do ramien a peniaze do vreciek – tak by sa dalo zhrnúť prvých sto dní Joea Bidena jeho vlastnými slovami. Symbolickú hranicu, ktorá môže naznačiť, ako bude nový prezident plniť svoje sľuby, Biden dosiahne vo štvrtok.

Už od prvého dňa bolo jasné, že jeho výkon sa bude hodnotiť hlavne podľa toho, ako zvládne ďalšiu fázu pandémie. Biden prišiel do úradu v čase, keď bolo kľúčové, aby sa čo najrýchlejšie rozbehlo očkovanie proti covidu.

Cieľ zaočkovať sto miliónov ľudí za sto dní sa mu podarilo prekonať dvojnásobne. Okrem toho stihol za prvé tri mesiace urobiť viaceré rozhodnutia v zahraničnej politike a ohlásiť veľké investície do infraštruktúry.

Americký prezident je však zatiaľ veľmi ďaleko od naplnenia svojho najväčšieho cieľa – zjednotiť rozdelenú Ameriku.

„Veľmi zdôrazňoval, že jeho ambíciou bude spájať americkú spoločnosť, no podľa posledných prieskumov je 8 z 10 Američanov presvedčených o tom, že americká spoločnosť je hlboko rozdelená,“ hovorí Branislav Kováčik, dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB.

Pandémia na prvom mieste

Kováčik vraví, že Biden ho ničím zásadne neprekvapil ani nesklamal. „V domácej politike napĺňa ciele, ktoré si stanovil. Medzi tie najznámejšie patria sľuby, ktoré súvisia s pandémiou. Do kariet mu hrá to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie