Denník N

Čakáreň vo štvrtok otvoria pre všetkých od 16 rokov, vakcína nebude na výber

Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát
Očkovanie v petržalskom domove pre seniorov. Foto – Bratislava, magistrát

Minister zdravotníctva ohlásil otvorenie čakárne. Hlásiť sa budú môcť aj 16- a 17-roční, no s očkovaním musia počkať, kým budú na rade.

Už od štvrtka sa bude môcť do čakárne prihlásiť každý, kto má viac ako 16 rokov. Oznámil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v relácii televízie Markíza Na telo plus.

Každý sa bude môcť zaregistrovať a potom bude čakať na termín – podľa veku či ochorení. Dnes je čakáreň otvorená pre ľudí vo veku 40 rokov a viac.

Vakcína nebude na výber

Pôvodne sa hovorilo, že sa čakáreň otvorí pre ľudí nad 18 rokov. Minister Lengvarský odôvodňuje zapojenie aj mladších tým, že vakcína od Pfizeru-BioNTechu je momentálne schválená Európskou liekovou agentúrou od 16 rokov.

Minister verí, že systém čakárne taký veľký nápor prihlásených zvládne. Na prihlásenie čakajú tridsiatnici aj dvadsiatnici a možnosť teraz dostanú aj mnohí tínedžeri.

Vakcína sa ani po otvorení čakárne nebude dať vybrať. Podľa Lengvarského by to pri dnešných dodávkach vakcín bolo kontraproduktívne. Ľudia nad 60 rokov a chronicky chorí dostanú Pfizer a Modernu, ostatní AstraZenecu.

Do konca mája má prísť milión dávok od výrobcu Pfizer-BioNTech. Minister odhaduje, že každý, kto sa chce zaočkovať, by mal mať prvú dávku už v polovici júna. A to aj vďaka väčšiemu množstvu vakcín práve od Pfizeru-BioNTechu.

Pfizer aj pre mladších a testujú aj ostatní

Otvorenie čakárne aj pre mladších ako 18 rokov neznamená, že by ich hneď očkovali.

Na Slovensku sa nateraz očkuje až od dovŕšenia dospelosti, čo sa zrejme zmení.

Výrobca Pfizer-BioNTech má navyše ako prvý za sebou štúdiu o tom, že jeho vakcína je bezpečná a účinná aj u detí od 12 do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie