Denník N

Aj u nás už delia milióny za futbalové televízne práva. Niektorých partnerov zaujíma majiteľské pozadie klubov, vraví šéf ligy Kozák

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovenská futbalová Fortuna liga sa ohradila voči vzniku európskej superligy. „Aj keby sa naše kluby dostali do Európy ľahšie, peniaze by sa delili z menšieho koláča,“ vysvetľuje Ivan Kozák, prezident Únie ligových klubov, riadiaceho orgánu Fortuna ligy.

Tú bude od novej sezóny vysielať už len jedna televízna skupina, čo Kozák označuje za strategické rozhodnutie. Opisuje, ako liga vyrástla vďaka štátnej podpore výstavby štadiónov, a hovorí aj to, ako potenciálni partneri vnímajú spoločenskú zodpovednosť majiteľov klubov.

Čo ako prezident ÚLK predávate potenciálnemu partnerovi?

Viditeľnosť. A aj keď tu máme legionárov, čo sa veľmi kritizuje, naša liga dáva šancu mladým domácim hráčom, ktorých pripravuje pre mládežnícke reprezentácie. Ponúkame aj komfortné štadióny, ktoré sú pripravené nielen na futbal, ale aj na komerčné záležitosti. Ligu sa snažíme spraviť atraktívnejšou. Partner dostane viditeľnosť aj slovenskú kvalitu.

Vnímajú potenciálni partneri napríklad majiteľské pozadie klubov? Napríklad štátne maďarské peniaze v Dunajskej Strede či Ivana Kmotríka v Slovane Bratislava? Sú partneri citliví napríklad na slovné spojenie „mečiarovský privatizér“? Alebo im ide len o čísla viditeľnosti?

Títo majitelia dali do futbalu veľmi veľa peňazí. Každý máme nejakú svoju históriu, zoberte si pražskú Slaviu a čínsky kapitál. Klub je úspešný v Európe a nikto sa nepozerá na zdroj financií. Treba si uvedomiť, že privatizérov bolo na Slovensku možno veľmi veľa, ale len málo ľudí investuje do športu. A takých si treba vážiť, pretože aj zákon o športe je nastavený tak, že do profesionálneho športu dávajú majitelia klubov z vlastných peňazí. Majiteľ musí šport milovať, lebo mnoho z nich si za peniaze kupuje neoprávnenú nenávisť fanúšikov. Napríklad štadión v Bratislave by bolo veľmi ťažké postaviť bez pána Kmotríka, rovnako štadión v Dunajskej Strede bez pána Világiho, ako aj štadión v Žiline bez pána Antošíka a takto môžem pokračovať. Štát vám nepomôže ako napríklad v Maďarsku.

Tomuto rozumiem. Ako je to však napríklad s korporátom, ktorý sa chce zviditeľniť cez Fortuna ligu? Veď aj svetové kluby s kontroverznými majiteľmi ako Chelsea, Manchester City či PSG majú veľkých partnerov. Záleží u nás len na viditeľnosti alebo sa partneri pozerajú aj na nejakú spoločenskú zodpovednosť?

Spoločenská zodpovednosť… Buďme radi za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie